Oppositionen i Motala kommun med representanter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet samlades inne på biblioteket i Motala för att förtidsrösta i EU-valet. Fredagen den 24 maj är det på dagen 100 år sedan allmän och lika rösträtt för kvinnor och män klubbades igenom av riksdagen.

– Det var en seger för de kvinnor som kämpade för 100 år sedan. Vi vill uppmärksamma det med att gå och förtidsrösta. Det är vårt sätt att uppskatta det arbete som kvinnor gjort för 100 år sedan och vi fortsätter kampen, säger Elias Georges (S).

Miljöpartiets Elias Hallén tycker att dagen är väldigt viktig och menar att den lika rösträtten är något som måste försvaras.

Artikelbild

| Solidariskt Motala (S, Mp och V) samlades i vallokalen på Motala bibliotek.

– För 100 år sedan gjorde de kvinnor som var pionjärer något som var väldigt kontroversiellt på den tiden. Det som vi anser vara helt naturligt idag. Jämställdheten har gått långt framåt, men vi är ännu inte där än. Feminism är fortfarande kontroversiellt, och det finns väldigt mycket kvar att göra. I synnerlighet vad det gäller europaparlamentsvalet, säger Elias Hallén, (MP).

Med EU-valet alldeles runt hörnet vill politikerna på besök i biblioteket stryka under vikten av att gå och rösta.

– Vi har fortfarande ett samhälle som inte är fullständigt jämställt. Tyvärr ser vi att det finns politiska krafter som inte bara tar bort de framsteg vi gjort, utan de vill gå bakåt i tiden vilket vi är oroliga över. Den utveckling som vi ser både här i landet men även i vår närhet och inom EU. Därför är det oerhört viktigt att folk går och röstar på EU-valet den 26 maj, säger Elias Georges.