Det handlar om Jussi Mäntynens konstverk "Lyftande trana" som på 1950-talet installerades i parken vid Gamla strömbrons södra fäste i Motala.

För några år sedan monterades skulpturen ned och skickades på reparation. Motala kommun meddelade att den snart skulle återföras men så blev det inte. I stället hamnade tranan i ett förråd, uppger Fredrik Feldt, teknisk chef på kommunen.

– Där har den legat nedpackad i en trälåda. Man har restaurerat och gjort i ordning den och sedan har den bara blivit bortglömd, säger han.

Artikelbild

| Dick Jonsson, arbetsledare och Mattias Eklund monterade tranan.

Tranan dök upp ur gömmorna i fjol, i samband med en inventering av kommunens offentliga konst. Då väcktes idén att använda skulpturen som utsmyckning på den planerade minnesplatsen efter tidigare kommunalrådet Eva Isaksson Ribers (M) vid Motalabrons norra fäste.

– Det är väl bättre att vi använder den till någonting än att den bara ligger i ett förråd, tyckte vi.

Fredrik Feldt fortsätter:

– Men den var för stor och tung. Det skulle kosta några hundra tusen kronor att göra markarbeten så vi kunde inte ha den på den platsen.

Artikelbild

| Åter lyfter tranan över Strömmen.

Därmed var valet enkelt: Konstverket skulle tillbaka till Gästisområdet. I början av veckan påbörjades arbetet med att gräva upp marken och gjuta fast den tre meter höga sockeln. Och på fredagen fick bronsfågeln landa på dess topp.

– Nu är tranan tillbaka på sin ursprungliga plats och kan glädja Motalabor och besökare, säger Fredrik Feldt.