"Se upp för att bli en nyttig idiot"

Brit Stakston besökte Motala bibliotek för att hålla i en föreläsning om vår digitala samtid.

17 maj 2018 21:00

Stakstson är mediestrateg, debattör och författare. 56-åringen försökte ge sin bild av vårt digitala samhälle och dess påverkan på samhällsutvecklingen.

– Jag brukar åka ut och föreläsa på lite olika ställen i landet. Digital politik är ett kärt ämne för mig, säger hon.

Brit Stakston talade främst om fejknyheter, påverkanskampanjer och sociala medier.

– Slår man upp tidningarna i dag känns allting bara svart eller vitt. Därför är det jättebra att vi kan träffas och prata om dessa frågor, säger hon och fortsätter:

– Digitaliseringen har varit på både gott och ont. Tonläget kan lätt bli uppskruvat på sociala medier. Därför är det viktigt att visa att man också kan ha kul på nätet.

Vad är dina främsta tips för hur man ska bete sig på nätet?

– Jag tycker att man ska se upp för att bli en nyttig idiot. Ibland kan det räcka med en enkel googling för att se om saker stämmer eller inte.

– Dessutom så vill jag att folk ska tänka på hur lätt man kan åstadkomma saker på nätet. I dag kan saker gå från idé till färdig handling på bara några timmar.

– Sedan tycker jag också att man bör välja ut lite olika källor som man känner att man kan lita på.

Motala bibliotek har valt att bjuda in flera föreläsare som vurmar för källkritiksfrågor. Hugo Ewald, faktakollsredaktör på Dagens Nyheter, kommer till bibblan i nästa vecka. Faktagranskaren delar då med sig av sina främsta verktyg för att upptäcka falska påståenden på nätet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oliver Beckman