Fornåsa skola har fint besök av den flerfaldige OS-medaljören Kim Martin. I skolans gymnastiksal har klass 4 till 6 samlats för att lyssna till Kim som berättar om sin karriär inom hockeyn, både på svensk och amerikansk mark. Men det är även ett mycket tydligt budskap från Kim med fokus på individen och att resan fram till att bli proffs måste bygga på passion och glädje för att bli lyckad.

Hon visar bilder från sina första år på is då det var mixade lag med killar och tjejer, ibland gavs bara möjligheten att spela med rena pojklag.

Kim har rönt stora framgångar under sin målvaktskarriär. Som junior spelade hon både i AIK:s damlag och Malmö Redhawks herrjuniorlag i J20 SuperElit. Hon har också spelat i flertalet OS med stor framgång. När hon berättar om OS 2006, då de svenska damkronorna tog silver, så river hon ner rejäla applåder.

Artikelbild

| Johan Tiljö

Sedan svänger Kim över och pratar om ett liv i rörelse. Hon är fortsatt mycket aktiv, inte bara i ledande uppdrag inom LHC Dam, utan även som ambassadör för den olympiska kommittén. Arbetet i kommittén består till stor del av föreläsningar och att inspirera barn och ungdomar att röra på sig, alla efter egen förmåga.

Kim lyfter fram sitt engagemang i organisationen Woolfs Childrens Price (WCP) och projektet ”Jorden runt loppet". Över en miljon barn från hela världen går och springer för de 17 målen som organisationen står för. Kim säger att budskapen bland gäller allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. I ”Jorden Runt"-loppet för en bättre värld samarbetar WCP med Sveriges Olympiska Kommitté där Kims besök på skolor kommer in.

När presentationen är klar blir det tid för autografer och fotografering. Eleverna samlar sedan ihop sig, följer med Kim ut från skolan och går de tre kilometerna gemensamt som sitt bidrag till Jorden Runt-loppet.