Nu öppnar ortens första HVB-hem

Klockrike har fått sitt första HVB-hem. Målgruppen är unga tjejer i socialt utsatta miljöer.

Ägarna Lena Jonsson och Lotta Wahlquist tillsammans med Venöhus föreståndare Anna Broman.

Ägarna Lena Jonsson och Lotta Wahlquist tillsammans med Venöhus föreståndare Anna Broman.

Foto: Jennifer Mayer

Motala kommun2019-11-20 08:00

Efter två års förberedelser står nu Klockrikes första HVB-hem, Venöhus, färdigt. Bakom projektet står Lotta Wahlquist och Lena Jonsson från Norrköping.

– Lotta ringde till mig och frågade om vi skulle starta ett HVB-hem. Vi märkte snabbt att vi hade samma tänk på hur vi ville ha det, berättar Lena Jonsson.

Att det skulle bli just Klockrike var lite av en slump. Lokalen är en gammal förskola, som under senaste åren har varit privatbostad.

– Vi hittade den här fastigheten som låg helt perfekt. Sen är det bra att det ligger lite off. Det ska vara en bit ifrån alla lockelser, förklarar Lena Jonsson.

Hur påverkas ortsborna av verksamheten?

– Det kommer vara personal på plats dygnet runt, så det blir en trygghet att vi alltid har bemanning, säger Lena Jonsson.

Boendets föreståndare blir Anna Broman Grottling, som är utbildad socionom med lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar. Till sin hjälp kommer hon ha 7-8 fast anställda och flera timvikarier. 

Venöhus vänder sig till tjejer mellan 13 och 16 år som utsatts för socialt olämpliga miljöer. Sammanlagt har de möjlighet att ta emot åtta flickor åt gången.

– Vi jobbar med det friska och att stärka individen. Vid behov av behandling har vi extern hjälp, säger Lena Jonsson och berättar att de även kommer ha djur kopplade till verksamheten.

Vilka utmaningar ser ni?

– Det är en känslig ålder och kommer man hit så har man det inte bra. Har vi inte lyckats med en förändring under ett år så kanske inte vi är rätt ställe för den tjejen, säger Lena Jonsson.

Varje rum är inrett för att tjejerna ska trivas och känna sig hemma. Nallen är en sån detalj.
Varje rum är inrett för att tjejerna ska trivas och känna sig hemma. Nallen är en sån detalj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!