Motalabo skar kvinna i halsen - dömd

Kvinnan skulle säga upp bekantskapen med en kompis – som skar henne i halsen. Nu har en 48-årig man dömts för grov misshandel.

En 48-årig Motalabo döms för grov misshandel efter att ha attackerat en kvinnlig bekant.

En 48-årig Motalabo döms för grov misshandel efter att ha attackerat en kvinnlig bekant.

Foto: TT

Motala kommun2019-09-23 10:30

Dramat utspelade sig i centrala Motala den 12 juni i år. Polis och ambulans larmades till adressen, där en kvinna i 20-årsåldern hade blivit attackerad av en manlig bekant. Förutom blåmärken efter slag och sparkar hade hon två skärsår på halsen orsakade av ett vasst föremål.

48-åringen greps misstänkt för mordförsök och kvinnan fördes till sjukhus. Skärskadorna var mycket ytliga och hon fick åka hem samma dag.

Enligt domen hade vännerna blivit osams och kvinnan gick hem till mannen för att säga upp bekantskapen och hämta saker. När lägenhetsdörren öppnades blev hon angripen nästan omedelbart. Motalabon har hänvisat till luddiga minnesbilder på grund av sitt psykiska mående och berusning. Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande begick han gärningen under påverkan av en psykisk störning, men inte så allvarlig att han kan överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Enligt Linköpings tingsrätt är det tydligt att mannen agerade under inflytande av sitt psykiska mående och hade nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Vidare anser domstolen att brottet ska rubriceras som grov misshandel i stället för försök till mord, då utredningen inte har visat att han hade uppsåt att döda.

Påföljden blev skyddstillsyn med särskild föreskrift om behandling. Det kombineras med ett fängelsestraff på tre månader, som redan anses avtjänat eftersom 48-åringen suttit häktad med restriktioner sedan i somras. 

Mannen ska betala drygt 27 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!