Motalabo fick pris på nationell konferens

Anders Björkman, tidigare drogförebyggande samordnare i Motala kommun, har belönats för sitt arbete.

Anders Björkman prisades för sitt arbete,

Anders Björkman prisades för sitt arbete,

Foto: Jimmie Hjärtström/CAN

Motala kommun2019-11-15 22:00

På nationella konferensen Förebygg.nu i Göteborg fick han priset Årets förebyggare. Pristagarna där utsågs av en jury från CAN (Centralförbundet för Alkohol- och narkotikaupplysning), IQ och Länsstyrelserna.

– Det känns väldigt trevligt och kul. Det är en liten markering att man har hållit på med något som har varit viktigt eller är viktigt, säger Anders Björkman.

Varför tror då Björkman själv att han fick priset?

– Jag är en smula envis kanske! (skratt) Jag har väl legat på och malt på med grejer som vi tror på och tycker är viktiga. Det har väl gått och upp och ner hur det har tagits emot av politik och chefer och så.

Juryn lyfter i motiveringen bland annat fram Anders Björkmans medverkan i "Med Gemensamma Krafter", ett samarbete mellan olika aktörer för att skjuta upp alkoholdebuten och ge drogfria alternativ. Björkman har "satt sin kommun på kartan genom sitt outtröttliga arbete med att ge ungdomarna i kommunen möjlighet att välja drogfritt" skriver juryn.

Anders Björkman framhåller alla runt honom som gjorde "Med Gemensamma Krafter" möjligt.

Han är egentligen pensionär men är bland annat verksam på Länsstyrelsen och stödjer sin efterträdare i kommunen.

Priset blev lite av en överraskning:

– Jag visste att jag hade blivit nominerad men jag hade ingen aning om priset var aktuellt för mig. Vi var två som fick dela på priset för Årets förebyggare, en tjej ifrån Vänersborg och jag. 

Enligt Anders Björkman fick de två pristagarna bland annat diplom och en prissumma som de delar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!