Miljoner till Motala och Vadstena

S, MP, C och L har enats om en budget. Och kommunerna är vinnare menar riksdagsmannen Johan Andersson (S) från Motala.

Johan Andersson (S) tycker att miljonerna till kommunen är det bästa i budgeten.

Johan Andersson (S) tycker att miljonerna till kommunen är det bästa i budgeten.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-09-18 13:15

Regeringen har lagt fram sin budgetproposition, ett dokument som förhandlats fram mellan S, MP, C och L. Trots att det är ett samarbete över blockgränser menar riksdagsmannen Johan Andersson (S) att man lyckats kompromissa fram ett bra förslag.

– Utfallet blir därefter och det finns både positiva och negativa delar med det. Men min bedömning är att det är en budget som värnar den generella välfärden, säger han.

Kommunerna utnämns av Johan Andersson som några av vinnarna. Det motiverar han med att fem miljarder betalas ut i generella statsbidrag till kommunerna. För Motalas del innebär det nästan 15 miljoner kronor och för Vadstena strax över 2,5 miljoner.

– En del är ett stöd till äldreomsorgen där Motala får nära tre miljoner kronor för satsningar på demensvård, säger Johan Andersson.

Ytterligare medel utökar Motala kommuns kassa genom så kallade Delmos-medel, pengar som ges till utsatta områden och som ska användas till insatser för att minska segregationen och öka integrationen.

– Där får Motala 8,4 miljoner kronor för att kunna fortsätta det goda arbetet som pågår, säger Johan Andersson.

I budgeten finns också medel till kommunerna för satsningar på kulturskolan. Också de pengarna berör Motala och Vadstena kommun, men exakt hur mycket är just nu oklart.

Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M) är dock inte helt nöjd.

– Det är mycket välkomna pengar. Men det räcker tyvärr inte på långa vägar. Staten behöver ta ett större ansvar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!