– Det ser bra ut och vi räknar med att tillfredställa alla men det är alltid lite svårbedömt, säger Ola Schwartz i Grepstad utanför Motala.

Förra året, berättar han, blev det väldigt torrt tidigt. I år är vädret något bättre. Däremot har våren varit tuff och odlingsarbetet därmed extra slitsamt.

– Det har varit nyckfullt väder. Varmt i april och en kall maj med flera frostnätter. Det har påverkat en del odlare. Vi har klarat oss då vi har tunnlar, men vi har vi fått täcka dom med fiberduk och det tar en halv dag bara det.

Artikelbild

| Även i år startar självplockningen på Skedevi gård tidigare än vanligt.

Även förra veckans kraftiga oväder påverkade skörden något i samband med det kraftiga regnandet.

Vad är bästa vädret för dina gubbar?

– Jag vill ha det lagom varmt och lite fläktande, säger Ola Schwartz.

Claes Pettersson på Skedevi gård är inne på samma spår.

Artikelbild

| Jörgen Grahn och Jonna Eriksson har fullt upp inför midsommar.

– Önskevädret är 18-20 grader och sol, säger han.

I år upplever Claes att verksamheten har en normal tillgång på jordgubbar, även om det är en mycket hög efterfrågan just nu, fem gånger mer än normalt. Samtidigt påverkas plockningen av åskväder med regn och så sent som i onsdags tvingades man avbryta.

– Vi kommer att ha en reservplan med självplock på midsommarafton. Mängden jordgubbar i gårdsbutiken är begränsad, säger han.

Enligt Claes Pettersson är efterfrågan på självplock stor. Normalt brukar den öppna först till midsommar, men de senaste två åren har företaget kunnat dra igång redan veckan innan.

– Många är på hugget och vill plocka, säger han.