Här är grödan som klarat vårvädret bra

Säsongen för sockermajs lider mot sitt slut och Olivia Pettersson på Skedevi gård upplever att intresset för grödan har ökat.

Olivia Pettersson på Skedevi gård summerar en god majssäsong.

Olivia Pettersson på Skedevi gård summerar en god majssäsong.

Foto: Rita Furbring

Motala kommun2019-09-23 15:00

För vissa frukter och bär var inte våren gynnsam med de stora väderväxlingarna. Det har senare visat sig genom minskade skördar och högre priser. Men majsen, som sås mycket senare, har inte påverkats negativt av vädret, enligt Olivia Pettersson som jobbar på familjegården utanför Motala.

– Vi hade mer problem med ogräs och hann inte med att ta hand om allt, men det gick ganska bra i allafall, säger hon och fortsätter:

– Majs är en ganska tålig gröda och tacksam att odla.

Nu går säsongen mot sitt slut och besökarna passar på att bunkra inför vintern då majsen faktiskt går att frysa in. När kolvarna plockats av ute på fältet får var och en rensa bort alla blad och slänga i stora trälådor, innan grödorna läggs i papperspåsar och hängs upp på en krok för vägning.

Olivia upplever att intresset för sockermajsen har ökat.

– Många började fråga redan under jordgubbssäsongen. Det har väl lite att göra med den gröna trenden också. Man vill komma ut och se hur den odlas, visa barnen och plocka själv.

Hon tycker personligen att det är positivt att fler får upp ögonen för närodlade produkter.

– Jag tycker att det är jättebra, man får en annan respekt för maten om man får plocka den själv.

Linnéa Gustavsson och Erik Andersson har varit och plockat majs flera gånger i höst och de berättar att de gillar att tillaga den på olika sätt. Ett av dem är det klassiska.

– Att koka, sedan salta och lägga smör på är för djävla gött, säger Erik.

Linnéa Gustavsson och Erik Andersson gillar majs och har varit och plockat flera gånger i år.
Linnéa Gustavsson och Erik Andersson gillar majs och har varit och plockat flera gånger i år.
Karta: Skedevi Gård, gårdsbutik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!