Dagen började i Motala kyrka med tal, både på svenska och finska. Man höll även en hedersceremoni för de krigsveteraner som finns kvar i Motala.

– Hjärtliga gratulationer till 100-åriga Finland som fortfarande har mycket sisu, avslutade en rörd Sira Jokinen sitt tal.

Firandet fortsatte sedan över stora torget i en flaggmarsch för att alla sedan skulle få ta del av tårta och kaffe i Folket hus.

Artikelbild

| FIRANDE. Ungefär tvåhundra personer var med och firade under onsdagseftermiddagen.

– Jag blev så oerhört rörd över att höra talet till veteranerna. Även om jag inte varit med om krigen själv så har jag upplevt dem genom min släkt. Min morfar var den här fantastiska historieberättaren men han kunde aldrig prata om kriget, säger Sira.

Blandningen av heder, allvar och glädje var tydlig bland de cirka tvåhundra besökarna.

– Självständighetsdagen betyder jättemycket för mig. Samtidigt som vi firar Finlands frihet så kan man inte att låta bli att minnas. Min pappa var med i kriget och känns fortfarande i hjärtat när jag tänker på hur han och hans vänner satt kring bordet hemma och pratade om kriget. Hur de där stora karlarna satt och grät tillsammans, säger Sisko Hellqvist från Mjölby.

– Även om jag har bott i Sverige i många år så är finska det språk mitt hjärta talar, där alla mina känslor bor, fortsätter hon.

Artikelbild

| FOLKDRÄKT. Sisko Hellqvist bar dagen till ära sin Tuuteri-dräkt.

President Sauli Niinistö höll ett videotal innan Sanna Ruohoniemi spelade en blandning av finsk musik genom tiderna. Sedan avslutades kvällen med fest och middag på Skepparpinan.