Gåvan: privatperson testamenterade miljoner

3,8 miljoner kronor ska sätta extra guldkant på de äldres vardag i Motala kommun. Det är en privatperson har testamenterat pengarna till kommunen. "Det är lite unikt, vi har inte varit med om det här så många gånger" säger Maths Andersson (L), ordförande i socialnämnden.

Utflykter, fester och underhållning för de äldre är några av de saker personen ger som förslag i testamentet.

Utflykter, fester och underhållning för de äldre är några av de saker personen ger som förslag i testamentet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Motala kommun2019-10-19 08:00

En man som avled 2017 testamenterade nästan fyra miljoner kronor till kommunen för att man ska kunna ge de boende på de kommunala äldreboenden lite extra flärd.

–  Det ska användas till fester, underhållning och inventarier, säger Marianne Walter (S), vice ordförande i socialnämnden och ler.

– Det är väldigt speciellt att man som privatperson donerar till en verksamhet i en kommun, säger Maths Andersson (L), ordförande.

Ni får ta emot det, rent juridiskt?

– Ja, det är en gåva. Men då ska man ju givetvis följa det som står i testamentet, säger Maths Andersson.

Innebär pengarna att ni kommer kunna spara in på exempelvis de vanliga pepparkakor och utflykter, eller kommer det bli utöver det vanliga?

– Det står ju i testamentet att man inte får använda det till driften, säger Marianne Walter.

– Det ska ju vara lite guldkant, lite grädde på moset. Det ska vara vid något extra tillfälle, säger Maths Andersson. 

Enligt testamentet får inte pengarna användas upp på mindre än tio år, vilket innebär att summan kommer portioneras ut över en längre tid.

– Det får ju boendena själva avgöra. I det sammanhanget så blir det ju ganska små pengar när man ska dela upp dem på tio år. Men det kan bli någon extra tårta när verksamheten bestämmer sig för det, säger Maths Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!