"Enklare för oss att få igenom vad vi vill"

SD och Alliansen inför återkommande möten för att diskutera kommande ärenden. Något samarbete anser man dock inte att man har.

SD och Alliansen har, enligt Johnny Karlberg (SD), inte något samarbete.
(Arkivbilder. Montage.)

SD och Alliansen har, enligt Johnny Karlberg (SD), inte något samarbete. (Arkivbilder. Montage.)

Foto: Sofia Axelsson, Katarina Hydén

Motala kommun2019-10-21 18:00

Inför budgetdebatten skapade SD turbulens genom att säga sig redo att rösta på S-budgeten för att Alliansen vägrade låta dem få igenom krav om bland annat en uträkning av invandringens kostnader. I slutänden släppte de dock ändå igenom Alliansens budget.

Under turerna deklarerade kommunalrådet Kåre Friberg (M) att de inte tänkte kohandla, men att alla partier gärna fick komma med  förslag.

– Det känns som att vi jobbar mot varandra ibland. Det är ett problem att vi inte finns med tidigare i processen och kan lägga våra förslag, säger Johnny Karlberg (SD).

Skulle ni vilja bli en del av Alliansen?

– Med fem partier skulle vi nog inte få igenom vår politik så bra, men kanske om vi var färre. Vågmästarrollen är bra, men inte när oppositionen inte vill prata med oss, säger han.

Johnny Karlberg säger att de nu tänker följa rådet och lämna in fler motionsförslag och komma med egna motförslag i nämnderna.

Blir det inte svårt att få igenom era motförslag när de presenteras först på nämndmötena då allt redan är färdigutrett och klar?

– Jo, men därför har vi kommit överens mellan Alliansen och SD att ha möten inför varje arbetsutskott. Det blir en möjlighet för oss att lägga fram våra förslag och Alliansen slipper att bli överraskade på mötet, säger Johnny Karlberg.

Inför att respektive nämnd ska fatta beslut hålls ett möte med nämndens arbetsutskott. Där träffas toppolitikerna i nämnden för att få information om ärendena. Här har SD numera en insynsplats för att garantera att också de ska få del av informationen. Nu införs dock alltså extra införmöten mellan SD och Alliansen. I första hand gäller det enligt SD socialnämnden. I bildningsnämnden anser SD att man redan har ett gott samarbete och näst på tur att förbättra är samhällsbyggnadsnämnden.

– Det blir ett möte på tu man hand mellan nämndens ordförande och vår representant i nämnden. Det blir bara mellan oss. Det gör det enklare för oss att få igenom vad vi vill eftersom förslagen kommer fram i god tid och det blir lättare för Alliansen att styra, säger Johnny Karlberg.

Innebär det här att ni och Alliansen nu har ett samarbete?

– Nej, det har vi inte, säger Johnny Karlberg.

Han säger vidare att SD kommer att fortsätta arbeta för att få ett ökat inflytande.

– Vi kommer inte att nöja oss med det här. Vi fortsätter att lägga egna förslag, men vi kommer inte att rösta med S bara för att jävlas, säger han.

SD och Alliansen har, enligt Johnny Karlberg (SD), inte något samarbete.
SD och Alliansen har, enligt Johnny Karlberg (SD), inte något samarbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!