Därför tvingades ett 80-tal familjer flytta

Borensbergs Hembygdsförening tar i sin fjärde bok upp en av landets största folkomflyttningar.

Fyra av medlemmarna i Borensbergs Hembygdsförening framför Kanalstugan: Anders Åhammar, Karin Löfstedt, Hjördis Westerlund och Tommy Löfstedt.

Fyra av medlemmarna i Borensbergs Hembygdsförening framför Kanalstugan: Anders Åhammar, Karin Löfstedt, Hjördis Westerlund och Tommy Löfstedt.

Foto: Anders Törnström

Borensberg2019-11-14 20:00

Ordföranden i Borensbergs Hembygdsförening, Anders Åhammar, berättar att boken som nu slutförts är den fjärde i en serie minnesböcker som avhandlar Borensberg. Han förklarar närmare arbetets gång och sin roll i det hela: 
– Vi har haft studiecirklar varje gång och hjälpts åt att samlat ihop foton, intervjuat personer och tagit reda på saker. Sedan har jag sammanställt det där och gjort en bok av det. 

De tre föregående böckerna i serien har man arbetat fram på samma sätt. Först ut var "Qvarn förr och nu". Sedan följde de båda Borensberg då och nu, del ett och två. Den nu färdiga boken har titeln "Borensberg - en minnesbok". Undertiteln lyder: "En minnesbok om de byggnader och människor som är borta från Borensberg, Brunneby och Kristbergs socknar". 
– Det är mycket foton förstås, på de hus som är borta, rivna, försvunna. 

Hur har ni fått tag på allt material till boken?
– En del har vi haft i Hembygdsföreningens arkiv. Vi har också en man som heter Olle Schill som samlat mycket material. 

En del av boken behandlar den stora folkomflyttning som gjordes när Prästtomta skjutfält i Kvarn kom till. 

-Bruno Karlsson, som jobbade på Kvarn, han samlade ihop från skjutfältet. Det är ganska mycket material därifrån och det borde vara intressant för ättlingar till de människor som kördes bort från skjutfältet 1960. Den största folkförflyttningen i Sveriges historia. 

Söker man på nätet finns uppgifter om att man vid tiden uppmärksammades händelsen bland annat genom att Dagens Nyheter på sin förstasida den 17 februari 1960 skrev: "En av de största tvångsförflyttningar som ägt rum i Sverige i senare tider har nu tagit sin början". Rubriken löd: "hel bygd evakueras. 80 gårdar ödeläggs". Det beräknades att ett 80-tal familjer på sammanlagt cirka 400 personer fick överge sina gårdar. 
– Det var ju förhandlingar förstås men militären hade makten bakom sig, de hade ju "kanonerna". Det var inte mycket att välja på utan det var bara att försvinna. Vissa försökte göra motstånd in i det sista men det gick inte. 

Den senaste boken behandlar byggnader i Borensberg som försvunnit och byggnader runt omkring själva samhället, i Kvarn, Brunneby samt Kungs Norrby. Det hela tog sin början ungefär 2015 när man arbetade med första boken och sedan har insamlandet av material fortsatt kontinuerligt för tillblivelsen av del fyra i serien av minnesböcker. Vad gäller arbetet bakom och som gjort detta möjligt säger Anders Åhammar: 
– Det har varit ett trevligt arbete och det har fyllt min tid. 

De fyra i Borensbergs Hembygdsförenings serie av minnesböcker.
De fyra i Borensbergs Hembygdsförenings serie av minnesböcker.
Karta: Borensberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!