För fjärde året välkomnar konferencier Håkan Larsson publiken. Som vanligt med en humoristisk ton, kryddad men en gnutta inställsamhet.

– Här sitter Östergötlands mest litterära sparkapital. Ni var snygga i fjol, men i år är ni ännu snyggare, säger han och får genast med sig publiken i glada skratt.

Han fortsätter presentationen av kvällen genom att säga:

Artikelbild

| Sex författare - men sju människor.

– Vi har sex författare med oss, men sju människor - känn på den!

Han syftar, förstås, på Lars Kepler som är pseudonymen för det svenska författarparet Alexandra CoelhoAhndoril och Alexander Ahndoril.

En liten stund innan det är dags att gå in på scenen berättar paret, i Folkets hus korridor, att de reser mycket i världen men att de inte känner till ett liknande koncept som Bokens dag någon annanstans.

– Det här är jätteroligt, säger Alexandra CoelhoAhndoril.

Artikelbild

| Kerstin Pettersson och Ann-Britt Erixon såg fram emot en spännande kväll.

Hon berättar också att hon och maken under en skrivarprocess ofta byter texter med varandra, för att få ny input. Och det obehagliga i böckerna, förklarar han, är ett sätt att ta hand om rädslan. Det som händer i verkliga livet vet man inte var det ska sluta.

– Men i böckerna får man en lösning på problemet, säger Alexander Ahndoril.

Artikelbild

| Kokboksförfattaren Jessica Frej intervjuas av Håkan Larsson.

– Vi försöker att skriva det vi själva skulle älska att läsa, fortsätter Alexandra CoelhoAhndoril.

Först ut att presenteras för Motalapubliken är Susanne Boll. Hon får förstås berätta om sin anknytning till hemstaden, men också svara på frågor om sitt författande, vägen dit och erfarenheter i livet som på olika sätt visar sig i skrivandet. Susanne Boll svarar också öppet på frågor som rör en lång och besvärlig period då hon blev förföljd av en person.

Artikelbild

| Fullsatt.

Ann-Britt Erixon och väninnan Kerstin Pettersson har sett fram emot en trevlig kväll.

– Det känns spännande, jag har aldrig gått tidigare, säger Kerstin.

Artikelbild

Hon berättar att hon själv läser mycket, en till två böcker i veckan, och att hon just denna Bokens dag är mest nyfiken på Lars Kepler.

Ann-Britt Erixon, som visar sig känna Susanne Boll privat sedan många år tillbaka, säger att hon läst allt av Motalaförfattaren.

– Jag tycker om hennes böcker.

Men även Ann-Britt vill veta mer om Kepler, avslöjar hon.

– Böckerna är otäcka, men man kan inte sluta läsa.