Ceremonin ägde rum under söndagens högmässa i Vadstena klosterkyrka. Det var biskop Martin Modéus som välkomnade och numera sker det med en större bredd än tidigare. Inbjudna var företrädare för Vadstenas politiska styre, hembygdsrörelsen, företagarföreningen, Vadstena handel, skolor och äldreomsorg.

– Man kallar det både för kyrkoherdemottagande och kyrkoherdeinstallation. Egentligen är det här en tradition med rötterna i medeltiden, berättade Magnus Svensson innan högmässan.

– Han kommer att förvalta mycket av det som jag, Göran (Grefbäck) och Kjell (Carlsson) har byggt upp här och han kommer också att utveckla det här efter sin förmåga och på ett väldigt bra sätt, sa kyrkoherde Torbjörn Ahlund.

Artikelbild

| Biskop Martin Modéus välkomnar kyrkoherde Magnus Svensson. I bakgrunden kyrkoherde emeritus Torbjörn Ahlund.

– Innan har det hetat att man är kyrkoherde electus, vald alltså, men nu blir man kyrkoherde installerad. Det är stort, häftigt, utmanande och överväldigande, sa Magnus Svensson innan han tog emot välkomnandet som kyrkoherde av biskop Martin Modéus.

”Du kommer med djup erfarenhet av prästens liv och av kyrkoherdeskapets villkor. Med skarp blick och varmt hjärta”, var några av de ord som biskopen gav Magnus Svensson när han hälsade honom välkommen.

”Det är stora skor att ställa sig i” har du uttryckt angående att efterträda Torbjörn Ahlund. Har du nu fått på dig skorna?

– Egentligen är det så att jag står på sidan om och kikar på hans fantastiska skor. Just det fantastiska arbete han lagt ner. Jag måste hitta egna skor att stå i – ett eget sätt att vara kyrkoherde.