93-årige Evald saknar dagens höjdpunkt

93-årige Evald saknar den gemensamma lunchen som togs bort när kommunen stängde dagstugan i Borensberg. Nu äter han ensam vid köksbordet.

10 december 2019 12:20

93-årige Evald Johansson är en av de anslutna till hemtjänsten i Borensberg. Tidigare fanns möjligheten att gå till dagstugan i anslutning till Svanen, men vid månadsskiftet slog kommunen igen. 

Evald är hemma i lägenheten bara ett stenkast ifrån dagstugan som tidigare var den givna samlingsplatsen för en gemensam lunch och dagens samtalsstund.

Har du gått till dagstugan länge?

– Jag gick dit och köpte min lunch så länge jag hade möjlighet, sedan februari 2017. Jag har skrivit upp datumet, det var en riktig höjdare att få äta lunch ihop med andra istället för att sitta själv. Ibland kunde vi bli sittande någon timme efter maten och språkas. Det var trevligt.

Vad tycker du om att möjligheten har försvunnit?

– Jag kan verkligen säga att det har blivit en försämring. Att få träffa andra människor och den omtänksamma personalen har ju varit helt gudomligt. 

Efter att dagstugan stängde får Evald nu kylda matlådor levererade till sig en gång i veckan. 

– Det är lite pyssligt att få av plasten från förpackningen. Jag lägger upp maten på en tallrik så ser det lite trevligare ut och blir enklare att äta. 

Vad säger du om maten?

– Visst har den varit bra, och det är den nu också som det verkar än så länge. Och den omtänksamma personalen i hemtjänsten har vi ju kvar. Men det jag saknar är ju mötet med andra människor.

Har ni fått information under resans gång varför dagstugorna stängs?

– För cirka en månad sedan fick vi varsin lapp efter maten, där stod att dagstugorna skulle stänga sista november. Personalen i hemtjänsten var lika frågande som vi.

Enligt Evald har de inte blivit tillfrågade om de skulle vara villiga att betala mer, eller om det skulle kunna göras andra förändringar för att ha kvar mötesplatsen.

–Nej, inget alls. Vi är några stycken som ringt och försökt få prata med de ansvariga. Men vi har fått till svar att beslutet redan är taget och att man kan gå till varandra och äta sina lunchlådor.

De ansvariga säger du, men personalen i hemtjänsten och dagstugan, kan inte de ge några besked?

– Vi har så klart frågat dem, de svarar så gott de kan men har tyvärr inga svar. Över dem faller absolut ingen skugga. De är så hjälpsamma och bra så man kan inte önska sig mer.

–Jo, det skulle i så fall vara om vi kunde få tillbaka den där gudomliga stunden av gemenskap som vi hade där i dagstugan. Det skulle jag önska mig om jag fick.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Tiljö