Isen ligger blank på sjön, termometern visar på några minusgrader och ett gäng står en bit ut på isen och sågar upp en isvak. Det är snart dags för årets nyårsdopp vid Strandbaden i Borensberg, en tradition som startades förra året av Johan och Emma Tiljö. 

 – Vi hoppas på att det kanske kommer 50-100 personer. Förhoppningen är att närmare 30 ska bada, säger Johan Tiljö. 

Det är ingen tvekan om att arrangemanget väcker intresse. Drygt 15 företag i och runt Borensberg har bidragit på olika sätt. En av matbutikerna i Borensberg ställer upp med korv och glögg, en frisörsalong går in med goodiebags till de 15 första som badar och flera andra företag går in med 100 kronor per badande. På Facebook har drygt 100 personer svarat att de är intresserade av att komma på nyårsbadet. Förhoppningarna är stora inför dagens nyårsdopp.

Redan klockan 11.15 går första gänget ner mot vattnet. Först ner i vattnet är Alva Kämpe, tätt följd av systern Klara. 

 –Det var väldigt kallt i vattnet, säger Alva. 

 – Man fick typ en chock precis när man hoppat i. Man är inte van att bada så här, fyller Klara i. 

Vid klockan 12.00 är det närmare 100 personer nere vid Strandbadet och över 20 personer har redan hunnit hoppa i vattnet. Människor i olika åldrar har samlats. Alltifrån barnfamiljer till kompisgäng. En del står vid grillen, några badar isvak och andra pratar med vänner och grannar. 

Artikelbild

| Johan Karlberg

Lars-Örjan Hovbrant är en rutinerad vinterbadare och har varit i vaken flera gånger bara idag. Nyckeln till en positiv upplevelse tycker han är att slappna av. 

– När man väl kommit i vattnet gäller det att slappna av och låta kroppen vänja sig. 

Artikelbild

| Johan Karlberg

När klockan passerat 13 är korvarna nästan slut och människorna börjar röra sig hemåt för att göra sig klara inför kvällens firanden. Kvar är en tapper skara med bland annat Johan Tiljö och sonen August som är en av dagens yngsta isbadare med sina 6 år. 

– Det var kallt. Pappa släppte inte när han hoppade i, så jag åkte också i, säger August. 

Artikelbild

| Johan Karlberg

En bra bit över 100 personer kom ner till Strandbaden och 77 personer trotsade kylan och hoppade i vattnet. Johan är väldigt nöjd med dagens arrangemang. 

 – Förra året fick vi in cirka 5000 kronor. Nu är vi redan uppe i drygt 23 000 kronor till Barndiabetesfonden och då är inte alla företagens bidrag inräknade, så det kommer bli mer.