Häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt hölls bakom stängda dörrar på begäran av kammaråklagare Frida Rylander, med hänvisning till "utredningstekniska skäl".

Åklagaren hade begärt 35-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Rätten gick på hennes yrkande.

Villkorligt frigiven

Artikelbild

| Explosionen i ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm i förra veckan orsakade stora skador.

Den misstänktes advokat Peter Dahlqvist säger att hans klient kategoriskt förnekar brott.

Men han varit med förr och är inte jätteförvånad över tingsrättens beslut. Han vet att det är skillnad på att bli häktad och fälld. Det här kanske inte ens går till åtal, säger Peter Dahlqvist.

Mannen har tidigare dömts för grova brott. Bland annat dömdes han 2013 till sju års fängelse för mordförsök. Han blev villkorligt frigiven i maj 2018.

Kan bli fler gripanden

Han greps i södra Stockholm tidigare i veckan efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Frida Rylander sade då att hon anser att mannen deltagit i sprängningen, men att det var för tidigt att säga om det var han som placerade laddningen. Hon bedömde att flera personer ligger bakom brottet och uteslöt inte ytterligare gripanden.

Det var natten till den 13 januari som explosionen orsakade stor förödelse i ett flerfamiljshus på Östermalm. Händelsen betraktas som så allvarlig att polisen inledde en särskild händelse.

En del av händelseförloppet fastnade på en övervakningskamera. Där ses hur en mörkklädd person strax före detonationen lämnar en silverfärgad bil för att strax efteråt springande återvända till bilen som kör i väg.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel årtal för den villkorliga frigivningen.