Pensionerade åklagare kallas in efter brist

Åklagarbristen i länet gör att pensionerade åklagare kallas tillbaka för att jobba. I snitt har en åklagare i Linköping 40 ärenden igång – samtidigt. "Det är mer än vad som egentligen är bra", säger Eva Nemec Nordh, chefsåklagare i Linköping.

Foto:

Linköpings kommun2019-12-05 18:00

Åklagare får det allt svårare att hinna med alla polisiära ärenden. Pensionerade åklagare kallas därför in för att frigöra resurser och prioritera tyngre mål, vilket P4 Östergötland var först att berätta om.

– Den här hösten har vi varit i ett sådant läge att en har jobbat nästan varje vecka, säger Eva Nemec Nordh, chefsåklagare i Linköping, till oss.

– Vi har använt oss av pensionärer även tidigare. När man har större mål behöver man frigöra resurser, något som flera kammare gör. Det är ett ganska högt tryck på oss och arbetet är krävande. Många väljer att gå i pension i förtid, men kanske inte vill sluta jobba helt utan att man då blir inhyrd per timme och bara gör delar av åklagarjobbet, säger hon. 

Vad tar mest tid för en åklagare?

– Det är svårt att säga. Generellt sett är vårt jobb tredelat. Vi är förundersökningsledare, vi ska väcka åtal och vi ska företräda staten i en rättegång. Grovhugget går en tredjedel av tiden till varje del. 

– Vi jobbar aktivt med att renodla åklagarrollen. För att vår verksamhet ska fungera på ett bra sätt är vi beroende av duktiga administratorer. Vi försöker alltid att komma så nära som möjligt att det som inte en åklagare måste göra, ska läggas över på administratörerna. Det är ett arbete som pågår hela tiden. 

I takt med att polisen rekryterat fler anställda har åklagarkammaren märkt av det. Antalet brottsmisstänkta ökar varje månad jämfört med föregående månad. Inflödet har ökat, men inte antalet åklagare. 

– Vi har rekryterat fler, men fler är tjänstlediga vilket har gjort att vi inte blivit ytterligare sett till antal. Nästa år räknar jag med att fler kommer tillbaka från sina ledigheter.

Hur många utredningar kan man som åklagare leda samtidigt?

– Det beror på komplexiteten. Vi har en åklagare som endast jobbar med ett ärende. Men där är det 108 misstänka och jättemånga brottsmisstankar. 

I snitt kan en åklagare ha 40 förundersökningar igång samtidigt. Vissa av ärendena är i förundersökningsstadiet, medan andra ligger i tingsrätten eller hovrätten.

– Det är mer än vad som egentligen är bra, men det är så det ser ut. Det är ett högt arbetstryck på oss i nuläget eftersom vi hamnat i den här situationen med många tjänstlediga, säger Eva Nemec Nordh. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!