"En av våra äldsta och största leverantörer"

Omkring 100 000 kycklingar brann inne vid den stora gårdsbranden mellan Ledberg och Maspelösa på söndagen. Nu har polisen inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

27 maj 2019 18:00

Det var vid 16-tiden på söndagen som räddningstjänsten fick larm om att det utbrutit en brand på en gård mellan Maspelösa och Ledberg.

Läs mer: Förundersökning inledd

Två byggnader stod i lågor. I den ena fanns cirka 100 000 kycklingar och i den andra förvarades hö och halm. Byggnaderna gick inte att rädda.

Polisen meddelade på måndagen att en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet hade inletts.

– Men ingen person är misstänkt, säger Martin Hedberg vid Linköpingspolisen.

Beslutet att inleda en förundersökning är, enligt polisen, en rutinåtgärd.

– I nuläget vet vi inte vad som orsakade branden. Det kommer att göras en teknisk undersökning så snart det är tillräckligt svalt för att gå in i byggnaderna, uppger Martin Hedberg.

Läs mer: 100 000 kycklingar brann inne

Enligt polisen finns det inget som tyder på att branden var anlagd.

Däremot kan polisen inte utesluta att någon av misstag orsakade branden.

Allmänfarlig vårdslöshet är ett så kallat oaktsamhetsbrott.

Det eventuella brottet har med andra ord inte begåtts med uppsåt.

Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

Gården som drabbades av storbranden levererar kycklingar till Kronfågel AB.

Företagets vd, Magnus Lagergren, uppger att han blev informerad om storbranden strax efter klockan 18.30 på söndagskvällen

– Det är en av våra äldsta och största leverantörer som drabbats. Vi kan bara beklaga det som hänt. Vårt fokus ligger nu på hur vi ska kunna hjälpa gårdsägaren i den svåra situationen som han hamnat i, säger Lagergren.

Under natten mot måndagen var räddningstjänsten på plats vid gården och bevakade så att branden inte skulle ta fart igen.

Samtidigt pågick fortfarande släckinsatser i byggnaden där det förvarades halm och hö, ett arbete som även sysselsatte brandmännen en bit in på måndagen.

Peter Holm, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, meddelade vid 14-tiden att den sista styrkan vid platsen skulle lämna gården inom några timmar.

– För deras del har det handlat om eftersläckning i högar av halm och hö som legat och pyrt. Så fort detta är avklarat är vår insats att betrakta som avslutad, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist Pelle Johansson

Ämnen du kan följa