Vid 16.30-tiden under onsdagen drog det kraftiga ovädret in över stora delar av Linköping med omnejd. Enligt uppgifter från räddningstjänsten ska ovädret startat med åska över Norrbysjön för att sedan ha tagit ordentlig fart över Ljungsbro. Larmen duggade tätt till SOS om översvämmade källare i villor och fastigheter på orten. Kraftig blåst drog med sig träd som föll över flera vägbanor. Tornby, Tallboda och innerstan. Alla områden drabbades hårt och stora vattenmassor rapporterades stänga både butiker och trafikleder.

Järnvägsgatan i höjd med Resecentrum var så pass översvämmad att bärgare fick dra loss flera bilar som missbedömt hur mycket vatten som stod på gatan. Där resenärer vanligtvis stiger på fjärrbussarna flöt istället tre av Tekniska verkens containrar omkring och blockerade utfarten. I en tunnel på Nya Tannerforsvägen blev en bil nästan helt täckt av vattenmassorna.

Under den första timmen fick räddningstjänsten hantera omkring 40 larm och med anledning av mängden var de så illa tvungna att prioritera bland uppdragen. De som blev drabbade av vattenskador fick vänta på undsättning.

Sammanlagt föll mellan 20 och 30 millimeter regn under de två timmar som ovädret drabbade Linköping som värst. Den uppskattningen kommer från mätstationer som SMHI har tillgång till.

– Det kan vara 20 millimeters skillnad på stationer som ligger bara några kilometer ifrån varandra, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.