– I morse klockan 07.00 var fem av våra deltidsbrandmän på plats utanför Tjällmo föra att hjälpa till med släckningsarbetet, säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda.

Det var i måndags som en skogsbrand utanför Tjällmo upptäcktes. Branden har sedan i går avtagit något i styrka och det brinner inte längre med öppna lågor. Vattenbombning med fyra helikoptrar fortsätter under dagen för att få koll på branden nere i backen.

– Vi fick en förfrågan om att hjälpa till och nu är fem av våra mannar på plats, säger Thomas Blixt.

Artikelbild

| Räddningschef Thomas Blixt

Vid 16.00-tiden i onsdags larmades räddningstjänsten i Kisa till en skogsbrand på en ö i sjön Drögen mellan Kisa och Ulrika. 75 procent av ön eldhärjades. Det visade sig dock att elden fortsatte att pyra under mark så att i går strax före klockan 18.00 larmades Kisa-kåren ut igen och med båt tog sig styrkan på fem man och en insatsledare ut till ön igen.

– Nu finns det inget kvar på ön som kan brinna. Den drygt 7 000 kvadratmeter stora öns träd och vegetation brann ned, säger Thomas Blixt.

Räddningstjänsten larmades även i morse strax före klockan 06.00 till en befarad skogsbrand utanför Rimforsa.

– Det kom in ett larm om att man såg en rökpelare uppe vid Granstigen i Rimforsa. När räddningstjänsten kom fram var det ingen brand. Det var troligtvis vattenånga som gick upp mot himmelen, säger Thomas Blixt och avslutar med en uppmaning:

Artikelbild

| Räddningstjänsten i Kinda har skickat fem man till skogsbranden utanför Tjällmo

– Men det är bättre att larma SOS en gång för mycket om man ser rökpelare, så att vi är snabbt på plats.