Det är den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) som kartlagt Akilov genom sina välkänt goda kontakter med uzbeker i och utanför Uzbekistan. TT har fått ta del av RFERL:s pågående research.

Källorna vittnar om en man som växte upp och bodde i världsarvsstaden Samarkand i Uzbekistan. Där jobbade han som svetsare och var gift med en kvinna som arbetade med handel med Turkiet, dit de båda ofta reste. Tillsammans har de fyra barn.

Men Akilov skilde sig i hemlandet och flyttade omkring 2012 till Turkiet, dit uzbeker inte behöver visum, enligt källorna, det vill säga uzbeker i Sverige som känner igen honom på de bilder som publicerats.

Knöt kontakter

Akilov var känd för att inte ens be i sitt hemland men i Turkiet fick han kontakt med militanta islamister och radikaliserades innan han reste till Sverige, säger hans bekanta.

Han efterlystes av Uzbekistan i februari misstänkt för brott förenade med religiös extremism, uppger en källa inom det uzbekiska rättsväsendet till den ryska nyhetsbyrån Interfax. Fallet öppnades på grund av "produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet" och "deltagande i religiösa och extremistiska organisationer", uppger källan.

Någon djupare religiös aspekt av radikaliseringen tycks han inte ha tagit till sig. Inte ens grundläggande delar av islam ska han ha känt till. När Akilov följde med till en moské i Sverige "visste han inte ens hur man ber", enligt en person som han gick dit tillsammans med.

Han talade om att "våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor", och liknande.

Utvecklade drogmissbruk

Akilov utvecklade också, föga förenligt med jihadistisk livssyn, ett drogmissbruk. Enligt två av RFERL:s källor var han särskilt förtjust i kokain.

Uppväxten i Samarkand var som sagt sekulär. Enligt BBC:s uzbekiska tjänst hade Akilov en stor familj där, gick i grundskola men fick ingen högre utbildning. Hans gamla skola, lokala och nationella myndigheter i den mycket slutna, stränga diktaturen har inte velat svara på frågor om den misstänkte attentatsmannen.