Insight har fullt upp med "selfies"

För lite drygt en vecka sedan landade Nasas rymdsond Insight på Mars, hårt uppvaktad av världens samlade medier. Nu har sonden fullt upp med att bland annat ta "selfies".

3 december 2018 03:42
Allt ser helt normalt ut. Jag har inte hört något som kan peka på problem med landaren, säger Stas Barabash, professor i experimentell rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Han berättar att Nasas ingenjörer är fullt upptagna med att starta, testa och verifiera alla de instrument och olika tekniska system som finns på sonden. Allt har varit nedsläckt under resan från jorden och under landning. Nu måste man undersöka om de alls fungerar.

Just nu är det mest tekniska rapporter, som inte intresserar någon utanför, säger han.

Av sondens Twitterkonto framgår att den har tagit ett antal första bilder av sig själv, men också den omgivande dammiga marsianska sandöknen. Till skillnad från kanske de flesta "selfies" som tas är detta kritiskt viktiga bilder – de ska skvallra om hur landningen gick och hur sonden står placerad.

Forskarna tittar nu på bilderna och studerar vad som finns runt landaren. Att den står bra och att inget hotar själva landaren. Sedan väljer de en plats och tid för att placera ut instrumenten på marken. Det tar tid, säger han.

Enligt Nasas webbplats har sonden också så smått börjat utforska marken, men regelrätta mätningar som ligger till grund för studierna av planeten väntas kunna starta först om tio veckor.

Men när själva forskningsresultatet kommer är mer svårt att säga. De behöver göra långa mätningar för att kunna dra vissa slutsatser. Så det kan ta ganska lång tid, säger Stas Barabash.
Fakta: Insight i siffror

458 miljoner kilometer har sonden rest från jorden till Mars.

19 310 kilometer i timmen var farkostens hastighet när den trädde in i mars atmosfär.

1 600 grader Celsius varm blev värmeskölden som skyddade instrument och paneler på Insight när den gick in i atmosfären.

360 kilo väger rymdsonden.

Källa: Nasa, Reuters


Fakta: Insights uppdrag

Insights uppdrag är att studera planetens inre. Landaren kan borra fem meter ner i marken och sedan mäta temperaturen i hålet. Syftet är att förstå och avslöja hur planeten formades vilket forskarna hoppas även kan ge kunskap om hur jorden och andra planeter skapats och utvecklats.

Instrument samlar även in data om Mars rotation för att försöka bedöma storleken på planetens kärna och om den eventuellt är flytande.

En seismometer ska mäta planetens rörelser eller "jordbävningar" och meteoritnedslag.

Den ska arbeta på Mars i 728 jorddygn, alltså ungefär två år. Det motsvarar 709 Marsdygn, drygt ett av den röda planetens år.

Det är första gången en landare från jorden gör tester och tar prover under Mars markyta.

Källa: Reuters, Nasa

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Jansson/TT