Första steget mot östgötapengar ur kömiljard

På måndagen kom de första siffrorna för väntetider i vården som visar att Region Östergötland får del av den nyinrättade kömiljarden.

Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland räknar med att regionen kan få 40 miljoner kronor om trenden håller i sig fram till december.

Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland räknar med att regionen kan få 40 miljoner kronor om trenden håller i sig fram till december.

Foto: Per Groth

Östergötland2019-10-22 08:00

Statistiken ligger till grund för de första utbetalningarna av den nya kömiljarden som totalt omfattar 1,61 miljarder kronor. Av dessa ska 1,28 miljarder kronor betalas ut i december till de regioner som lyckats kapa köerna till specialistvården.

Region Östergötland klarar ett av målen att minst 71 procent av patienterna får ett besök inom 60 dagar. I Östergötland får 74 procent besök i rätt tid. Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland, säger:

– Hälso- och sjukvårdsnämnden har satsat och verksamheterna kraftsamlat sedan i somras för att utnyttja all kapacitet vi kan uppbringa för att få till en bättre tillgänglighet till framför allt besök, det är glädjande att vi lyckats.

Även för behandling är målet att 71 procent ska få en operation eller behandling inom 60 dagar. Där ser det desto sämre ut. Endast 56 procent av östgötarna får en operation i rätt tid. I samarbetsregionen Jönköping är motsvarande siffra 75 procent.

– Det är självklart bra att vi förbättrar oss på besök, men det är ju behandling och åtgärd som patienten vill ha och behöver, säger Marie Morell (M), oppositionsråd.

Preliminära beräkningar visar att regionen kan få 40 miljoner kronor om målen för tillgänglighet hålls under september, oktober och november.

I september klarade sex av landets 21 regioner målet att ge minst 71 procent av patienterna ett besök i specialistvården inom 60 dagar.  Fyra regioner klarade motsvarande mål för behandling. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!