FN:s säkerhetsråd blixtinkallat

Världen fördömer Nordkorea och FN:s säkerhetsråd samlas i krismöte sedan den slutna diktaturen skjutit upp en långdistansrobot.

Samtidigt kommer uppgifter om att landet planerar ännu ett kärnvapentest.

7 februari 2016 17:52

Säkerhetsrådet blixtinkallades på söndagen i New York för att svara på Nordkoreas provokation.

Vi har nått enighet om att fördöma denna typ av brott mot sanktoner, sade Venezuelas president Rafael Ramirez inför mötet. Venezuela är för närvarande ordförande i rådet.

Nordkoreas provskjutning oroar säkerhetspolitiska bedömare.

På sätt och vis utgör raketuppskjutningen ett större hot än själva kärnvapentesterna. För här lär man sig leverera kärnvapen och skaffar sig kunskap för att utnyttja kärnvapenteknologin. Det är ett direkt hot mot USA, men även mot Sydkorea och Japan, säger Kinakännaren Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm.

I en extrasändning i statlig tv hyllade den kända kvinnliga presentatören Ri Chun-Hee att Nordkorea, på order av ledaren Kim Jong-Un, "framgångsrikt placerat vår observationssatellit... i omloppsbana".

"Epokgörande händelse"

Enligt regimen i Nordkorea rör det sig nämligen inte om en långdistansrobot, utan en satellit som ska användas för vetenskapliga ändamål. Men uppläsaren kallade det samtidigt för en "epokgörande händelse" som kommer att stärka landets militära kapacitet.

Nordkorea är en kärnvapenmakt, det är ingen tvekan om det. För varje test man gör så får man en mycket bättre kapacitet, säger Niklas Swanström till TT.

Uppskjutningen av den misstänkta långdistansroboten sker bara en månad efter att Nordkorea genomförde sitt fjärde kärnvapentest. Enligt regimen i Pyongyang var det en vätebomb som sprängdes, vilket experter världen över förnekar. Men nu förbereder landet en ny provsprängning, uppger den sydkoreanska underrättelsetjänsten, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Jag tror att det kan bli ett ytterligare ett kärnvapentest i relativ närtid. Det förra övertygade inte någon, och har man nu fått fram en missilteknologi så är det logiska att man går vidare med en riktig vätebomb eller kraftigare detonation, både för att testa och för att visa att man kan, säger Swanström.

Krismöte i FN

Fördömanden har strömmat in från hela världen - även från Nordkoreas allierade i Kina och Ryssland.

"Det är ytterst allvarligt att Nordkorea trots starka fördömanden och dessa pågående diskussioner fortsatt väljer att bryta med de regler och principer som det internationella samfundet slagit fast", säger utrikesminister Margot Wallström i ett mejl till TT.

Sydkoreas president Park Geun-Hye kallade uppskjutningen "en oförlåtlig provokation". Ett par timmar senare meddelade försvarsdepartementet i Seoul att man nu inleder formella samtal med USA om att sätta in robotförsvarssystemet THAAD, något som Sydkorea tidigare varit skeptiskt till.

Om det implementeras och får en bas i Sydkorea så är det totalt emot Kinas intressen. Därför tror jag också att Kina snart kommer att tvingas agera. Men frågan är om det inte är för sent, säger Niklas Swanström.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!