Vittnesmålen: Vargparet finns i skogen

Det blir allt mer sannolikt att vargparet sydväst om Hällestad kommer att stanna i området.

31 januari 2018 20:00

Under tisdagen gjordes sammanlagt fem observationer av de två vargarna, eller rättare sagt spår efter dem. En vid Gärtorp utanför Hällestad och de övriga fyra på andra sidan gränsen, alltså i Motala kommun, men väl inom reviret. De verkar ha dragit sig mer ner mot skjutfältet vid Prästtomta.

– Det är fullt normala vandringar de gör inom ett för dem begränsat område, säger Anders Hedström, besiktningsman åt länsstyrelsen i Linköping.

De rör sig inom ett område på mellan 50 000 och 70 000 hektar kring Hällestad, Borensberg, Prästköp och Tjällmo.

– Det känns mer och mer som de tänker stanna, men man måste observera dem under en längre tid innan man kan vara helt säker. Det är många kriterier som ska stämma in, säger han.

De observationer som gjordes i tisdags var vid Sundsjö, där man såg spår samt vid Bohyttan där spår visade att de korsat vägen. Dessutom sågs vargparet av tre olika observatörer vid Perstorp-Ängalund. Samtliga tre på platser strax utanför gränsen mot Motala kommun.

En av dem som rapporterat till www.skandobs.se är Greger Runesson i Tjällmo. Han skriver i sin rapport: "Två vargar som kommit in från öster och gått på vägen mellan Perstorp och Ängalund, dom har vikt av öster ut igen vid sjön Bölen. Vi hittade även spillning och blod från tiken som löper. Hanen går och revirpinkar och dom river även i gräset och det ska även det vara revir markeringar".

Han har även lagt upp en bild som visar ett vargspår.

Det var i december förra året vargparet började observeras. Hanen är från Närke och honan från Norge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa