FI fick Swedbankrapport efter ett halvår

Swedbanks vd fick vetskap om misstänkt penningtvätt i banken via en hemlig intern rapport i höstas, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Finansinspektionen uppger att den fått en sådan rapport från banken, men först denna månad.

15 mars 2019 08:36

Enligt Swedbanks interna rapport, som var strikt konfidentiell och sändes till ett antal personer i koncernledningen, ska motsvarande cirka 95 miljarder kronor ha slussats mellan misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank under åren 2007 till 2015. Den interna rapporten är daterad i september 2018, enligt SVT.

Vd Birgitte Bonnesen har, trots rapporten och tidigare avslöjanden i Uppdrag granskning, hittills förnekat Swedbanks inblandning i den stora Danske bank-härvan. Hon skriver i ett pressmeddelande att den skrivelse som SVT hänvisar till är en initial rapport som Swedbank tagit fram efter avslöjandena om Danske bank. Rapporten från i höstas har lämnats till Finansinspektionen (FI), skriver Swedbank.

FI granskar

FI bekräftar att man fått en rapport från Swedbank om misstänkt penningtvätt, men först den 1 mars. Uppdrag gransknings första avslöjanden om Swedbank publicerades den 20 februari.

"Rapporten är ett av flera underlag som kommer att ingå i den gemensamma undersökning som FI genomför med de tre baltiska tillsynsmyndigheterna", skriver myndigheten.

Swedbanks storägare Alecta förutsätter att den interna rapporten också ska ingå i den utredning av Uppdrag gransknings uppgifter som banken beställt av revisionsbyrån FRA till bolagsstämman den 28 mars, rapporterar Reuters.

"Agerar på signaler"

"Som vi har upprepat många gånger så agerar vi på olika signaler. Därför var det naturligt för oss att agera när avslöjandena om Danske bank kom ut på marknaden. Det var bakgrunden till vår analys", säger Birgitte Bonnesen enligt pressmeddelandet från banken.

De siffror som nämns i SVT:s granskning bör ses i ljuset av att Swedbank har 900 000 privat- och 130 000 företagskunder i Estland, anser Bonnesen. Förra året, 2018, gjorde Swedbanks estniska kunder miljoner transaktioner varje dag, vilket resulterade i cirka 80 varningssignaler varje dag, står det i pressmeddelandet.

Aktiekursen föll inledningsvis omkring en procent på fredagen efter den senaste rapporteringen, men återhämtade sig sedan något.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT