Fängelsestraff för giftmord skärps till 18 år

Straffet för en kvinna i 55-årsåldern som giftmördat sin sambo i Norrtälje skärps.

Svea hovrätt dömer kvinnan till 18 års fängelse.

23 augusti 2019 11:03

Kvinnan, som nekar till brott, dömdes i tingsrätten i juni i år till 16 års fängelse. Åklagaren ansåg att straffet borde ha blivit livstids fängelse.

I februari i fjol blev mannen mycket dålig och avled efter en måltid. Först bedömdes han ha dött av naturliga orsaker, men nya analyser av prover från obduktionen i augusti samma år visade att han hade höga halter av cyanid i kroppen.

Högsta domstolens praxis för straffet för mord är 14 års fängelse, men Svea hovrätt anser att omständigheterna kring giftmordet är "mycket försvårande", vilket motiverar ett hårdare straff.

Domstolen konstaterar i domen att mannen har mördats i sin bostad av sin egen sambo och inte kunnat kalla på hjälp, och att kvinnan måste ha planerat mordet noggrant. Det gjorde hon bland annat genom att söka på nätet efter giftmord. Hon har sedan på olika sätt försökt undgå upptäckt, skriver hovrätten.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att kvinnan ska dömas för att ha stulit mannens mobiltelefon, klocka och förlovningsring medan han var döende eller nyss hade avlidit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT