EU-länder överens om migranter på fartyg

Räddningsfartyget Ocean Viking får lägga till i Malta efter att flera europeiska länder kommit överens, uppger företrädare för Malta och Frankrike.

23 augusti 2019 12:25

Flottan i Malta kommer att hjälpa till med att ta migranterna i land och de kommer sedan att föras vidare till andra länder.

"Ingen kommer bli kvar i Malta", skriver landets premiärminister Joseph Muscat på Twitter.

Frankrike kommer att ta emot 150 migranter från fartyget, enligt landets inrikesminister. Tyskland, Portugal, Rumänien, Luxemburg och Irland deltar också i överenskommelsen.

"Goda nyheter!"

Ombord på det norskflaggade fartyget finns 356 migranter som har väntat i två veckor på att få gå i land. Hjälporganisationer varnade under fredagen att maten ombord på fartyget börjat sina och beskedet att en lösning nåtts togs emot med glädje.

Goda nyheter! säger räddningsarbetaren Nicholas Romaniuk och tillägger att de inte fått något besked om när de kan få gå i land.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos skriver på Twitter att han välkomnar "att en lösning för personerna ombord Ocean Viking har hittats".

Kritik mot EU

Ocean Viking seglas för Läkare utan gränser och SOS Méditerranée. Hjälporganisationerna har senaste åren kritiserat EU:s medlemsländer och anklagat länderna för att vara okoordinerade och inte visa någon solidaritet med migranterna i nöd.

Vi är lättade över att den här långa prövningen för de 356 människorna ombord äntligen är över. Var det nödvändigt att det skulle ta två veckor av olidlig väntan för att få stiga i land? frågar sig Jay Berger från Läkare utan gränser som är ombord på fartyget.

Salvini: Italienare först

Italiens inrikesminister Matteo Salvini har upprepade gånger insisterat på att räddade migranter inte ska få gå i land i Italien om inte andra EU-länder tar emot dem.

"Som lovat har vi inte gett de 356 migranterna på Ocean Viking något tillstånd att gå i land i Italien. Italienarnas säkerhet kommer först", twittrar Salvini efter beskedet.

De flesta migranterna ombord är från Sudan och har plockats upp av fartyget vid fyra olika tillfällen. Drygt hundra av dem är barn.

Flera räddades uttorkade från libyska vatten, enligt båtens personal, och vittnar om att ha flytt det krigsdrabbade Libyen efter att ha utsatts för misshandel, blivit fängslade utan grunder och i vissa fall torterats.

Fakta: Ocean Viking

Den 21 juli meddelade hjälporganisationerna Läkare utan gränser och SOS Méditerranée att de skulle återuppta sina sjöräddningsinsatser på Medelhavet.

Från den 9 till den 12 augusti undsattes sammanlagt 356 migranter i fyra separata räddningsinsatser utanför Libyens kust. En stor andel av de undsatta är sudanesiska medborgare.

Av de undsatta är 103 under 18 år. Endast elva av dessa är i sällskap av en förälder eller annan vårdnadshavare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters