Calmfors vill höja skatterna

Regeringen bör inte försöka dölja migrationskostnaderna genom budgettricksande utan istället höja skatterna med 30 miljarder under de närmast åren, anser Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

15 mars 2016 09:04
Jag har ingen invändning mot att vi har tagit emot många flyktingar, men givet att vi gjort det borde vi betala en del av kostnaden direkt genom att höja skatterna för att få en snabbare förbättring av de offentliga finanserna, säger han till Dagens Industri.

I regeringskansliet pågår arbetet med vårbudgeten och de snabba kostnadsökningarna för flyktingmottagandet gör att budgettaket kommit farligt nära. Finansminister Magdalena Andersson tog en del kostnader för 2016 redan förra året, en del myndigheter kan få minskade anslag, men den det och de ökade skatteintäkterna kan visa sig otillräckligt.

Lars Calmfors gillar inte att finansdepartementet "manipulerar utgiftstaket" utan förordar med hänvisning till den exceptionella situationen att taket höjs.

Enligt Dagens Industris beräkningar ligger kostnadsökningarna för migrationen hos de centrala myndigheterna, främst Migrationsverket, på 30-45 miljarder kronor de kommande tre åren. Då är kommunernas kostnadsökningar inte inräknade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!