Kaféet drar i gång för 18:e året

Det var kämpigt att få ihop folk, men snart öppnar sommarkaféet igen.  

3 juni 2019 08:00

Vid Tjällmo kyrka ligger den gamla rödmålade komministergården med sin flygelbyggnad. Huvudbyggnaden är hembygdsmuseum och i flygelbyggnaden huserar ett antal hantverkares alster. Den något nyare anslutande, så kallade Parkstugan, blir till midsommar ett pittoreskt kafé. 

Varje sommar sedan 18 år tillbaka har hantverkare tillsammans med kafévärdinnor och värd i Parkstugan slagit upp dörrarna till Café med hantverk brevé. 

– I år är det fem kafévärdinnor och en kafévärd som alternerar och bakar allt i förväg, både bakverk och matbrödet som sedan säljs respektive vecka, säger Gunilla Ström som är en av hjärnorna bakom konceptet. 

I Parkstugan städas det under våren för att förbereda kaféverksamheten och i flygelbyggnaden fylls det på med hantverk. Tillsammans öppnar de sedan portarna till midsommardagen för säsongen som varar till den 4 augusti.

Det var ett EU-stöd som gjorde det möjligt att dra igång verksamheten.

Gunilla själv har varit kafévärdinna alla 18 år. Första året jobbade hon fyra veckor i streck då var de totalt två personer. 

Det har varit kämpigt i perioder att få tag på potentiella kafévärdar och värdinnor för att kunna hålla kafét öppet hela säsongen. 

- Jag har prövat att annonsera i byalagets tidning Tjällmobladet men fick inga svar. I slutändan har det varit personliga kontakter och det egna sociala nätverket som avgjort.

- Förra året blev det stort manfall, sju personer slutade i hantverkverksboden på grund av olika anledningar. 

Hon berättar att de vill ha stor variation på hantverket och har numera hantverkare från både Finspång, Motala och Linköping som säljer sina produkter. 

Verksamheten är överlag välbesökt tycker Gunilla och när det bjuds på underhållning kommer det mest besökare. 

- Tjällmoborna är jätteduktiga på att besöka oss, om de inte fikar så köper en del lunchmackor och tar med sig. Utan dem hade det nog inte varit lika roligt. Allra populärast är räksmörgåsarna.

Underhållningskvällarna som är tre stycken under juli bjuder på musik, bingo, teater och det stående inslaget "otroligt antik". Då får besökare chansen att gissa användningsområde på ett antal antika föremål. 

Gunilla ser positiva effekter av kaféverksamheten. 

- Tack vare att området kring kafeét och hantverket hålls öppna hela sommaren har Tjällmo Hembygdsförening fått ett mer levande museum och har större möjlighet att sälja sina böcker och skrifter. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Johansson