Här hittade de jätteläckan

Det var en huvudledning i centrala Boxholm som hade gått sönder. Det framgick vid en pressträff på torsdagsförmiddagen. På torsdagskvällen eller natten mot fredag väntas de flesta ha vatten åter.

6 december 2018 11:31

Det var strax före midnatt som vattennivån i vattentornet plötsligt sjönk dramatiskt. På 2,5 timme rann hela 420 000 liter ut. Vattentornet tömdes och de boende i Boxholm och Strålsnäs blev utan vatten.

Boxholmsteknik har letat efter läckan under hela natten. Först vid 07.30-tiden på morgonen kunde läckan lokaliseras: till en huvudledning, en så kallad 200-ledning, längs med Svartån i centrala Boxholm.

Lars-Åke Ogsäter, teknisk chef på Boxholmsteknik, berättade vid pressträffen att det faktum att läckan uppstått vid ån gjorde det svårt att hitta den, men att det också var tur då allt vatten runnit ut i ån och att inga vattenskador därför har uppstått.

LÄS MER: Akut vattenläcka drabbar Boxholm

LÄS MER: "Väldigt dålig information"

LÄS MER: Över 500 barn tvingas stanna hemma

Vattnet i kommunen var på förmiddagen i gång igen, meddelade Boxholmsteknik, men det kommer att ta tid att fylla vattentornet och åter bli tillgängligt för alla. Först i kväll eller i natt väntas samtliga drabbade ha vatten åter.

När vattnet åter finns tillgängligt uppmanas boende att koka det då det kan vara missfärgat. Boende uppmanas vidare att inte slösa på vattnet utan vara återhållsamma.

Vattenläckan stängde bland annat skolor, förskolor och fritidsverksamhet men kommunens plan är att det åter är en vanlig skoldag i morgon fredag, meddelades på pressträffen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Fagerberg