Bolund säger vid en pressträff att han känner sig "otroligt hedrad" över att bli nominerad, och att han vill bli språkrör för att han är en "oroad optimist".

Jag är en optimist därför att jag känner en så enormt stark medvind i våra frågor, säger Bolund, och hänvisar bland annat till de stora klimatdemonstrationer där många ungdomar runt om i världen deltagit den senaste tiden.

Miljöpartiets Gustav Fridolin avgår som språkrör vid partiets kongress i maj. Beskedet om att han inte ställer upp för omval kom i oktober förra året och sedan dess har flera tänkbara namn på efterträdare florerat.

Artikelbild

| Gustav Fridolin avgår som Miljöpartiets manliga språkrör på partiets kongress i maj. Arkivbild.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund var en av favoriterna som återkommande nämnts i spekulationerna. I januari i år tackade han ja till att nomineras som nytt språkrör för partiet och nu står det klart att Miljöpartiets riksvalberedning vill se honom som manligt språkrör för partiet.

Isabella Lövin föreslås för omval som språkrör och Emma Nohrén föreslås bli partisekreterare efter Amanda Lind som numera är kulturminister.

Valen genomförs på Miljöpartiets kongress 3–5 maj i Örebro.