Vaccineringen är en fråga om kompetens

I augusti genomförde jag och min fru en bil och båtresa till Finland. För att resa ut från Sverige och sedan även komma in i Finland, krävdes att vi uppvisade ett covidintyg.

"Vi har levt med coronapandemin i över ett år. I min värld borde samtliga som velat kunna varit vaccinerade vid det här laget" skriver insändarskribenten.

"Vi har levt med coronapandemin i över ett år. I min värld borde samtliga som velat kunna varit vaccinerade vid det här laget" skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-21 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samma regel som för utlandsresor borde rimligen även gälla på svenska arbetsplatser.

Via media har jag tyvärr på senare tid uppmärksammats av att spridningen av corona ökar på äldreboende och för brukare inom hemtjänstområdet. Vid varje kartläggning har det framkommit att smittkällan varit ovaccinerad personal. 

Vi har levt med coronapandemin i över ett år. I min värld borde samtliga som velat kunna varit vaccinerade vid det här laget. Det borde vara extra viktigt för de som väljer en yrkesbana inom vård och omsorg. Det är en sektor i samhället som i sin profession är satta till att vårda och sköta de sköraste människorna i vårt samhälle.

Som ägare av vård- och omsorgssektorn i samhället, borde våra kommuner ha ett specificerat krav på att de som är anställda inom området även vaccinerar sig och kan uppvisa ett covidintyg. I de fall man vägrar uppvisa covidintyg återstår bara en sak – fortsatt arbete inom vård och omsorg är inte möjlig! Som ägare av frågan får då kommunen och även de privata aktörerna pröva fråga enligt arbetsmarknadens regler. Vilket innebär att man först får pröva frågan om omplacering till annat arbete, saknas detta blir det en fråga om uppsägning. 

Omplacering eller uppsägning kommer då bero på kompetensbrist. Kompetensbrist inom svensk arbetsmarknad är ingen ny fråga, speciellt inom den privata arbetsmarknaden. I nuvarande coronapandemi anser jag att coronavaccinering är en kompetensfråga. Den som väljer att inte vaccinera sig har då en kompetensbrist samtidigt som de är en vandrande smittbomb!

Det ankommer oss alla i samhället att skydda och värna varandra, därför skall vi alla bidra med vår del för att skydda hela samhället.

Jag riktar nu en fråga till Motala och Vadstena kommuner. Hur säkerställer ni att all personal inom vård och omsorgssektorn är vaccinerade och kan uppvisa ett covidintyg? Frågan gäller inom kommunens egen verksamhet samt hos de privata aktörer som är verksamma på sektorn vård och omsorg.