Oroväckande ton från alliansen angående Kunskapsskolan

Häromveckan släpptes nyheten om att kunskapsskolan vill etablera sig här i Motala, möten i det dolda mellan parterna kunskapsskolan, förvaltning och den politiska majoriteten har skett.

"Vi socialdemokrater vill se en skolverksamhet som motverkar segregation" skriver Helén Isaksson (S).

"Vi socialdemokrater vill se en skolverksamhet som motverkar segregation" skriver Helén Isaksson (S).

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Debatt2021-03-21 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oppositionen får reda på detta genom att MVT ringer för att fråga vad vi tycker om det. Att tidningen ska behöva upplysa oss i oppositionen om alliansens arbete och processer är ett väldigt spännande sätt att hantera demokrati och transparens på, men kanske inte så oväntat med tanke på denna mandatperiod. 

Bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M) stoltserade i MVT och välkomnade dem med öppna armar och påstår att det ska berika våra grundskolor. Att en friskola etablerar sig för att konkurrera om såväl elever som lärare borde knappast tas med en klackspark, inte minst från personen som är ytterst ansvarig för vår verksamhet.

Vi socialdemokrater vill se en skolverksamhet som motverkar segregation, där ungdomar från olika områden och bakgrunder möts. Etableringen av en friskola är ett hot gentemot den visionen och ett direkt fördärv av det arbete vi tidigare har fört i Motala. 

Med den tilltänkta placeringen av skolan samt tidigare kunskaper av vilka barn som kommer att söka sig till dessa skolor. Detta leder oss till att tro att den tilltänkta etableringen kommer att öka skolsegregationen och med det sagt undrar vi hur Mark kan påstå att det här kommer att berika Motalas skolor.