MP duckar för kritiken

Det är viktigt att komma ihåg att just nu sitter Moderaterna i opposition i riksdagen, men det är faktiskt Miljöpartiet som har posten som miljöminister, och det förpliktar, skriver Anna Nilsson (M).

Vi måste underlätta för Svenska företag att exportera fossilfri stålproduktion till de stora stålproducenterna, menar Anna Nilsson (M).

Vi måste underlätta för Svenska företag att exportera fossilfri stålproduktion till de stora stålproducenterna, menar Anna Nilsson (M).

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2021-08-02 07:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ”Oroande att M har så lite miljöpolitik” 19/7.

Jag förstår att Miljöpartiet är oroade, men det kan inte bero på brist på Moderat miljöpolitik. Däremot kan det vara så att det oroar att Moderaterna har tagit ett jättekliv på miljöområdet och har enligt väljarna bra politik på området. Detta samtidigt som Miljöpartiet siffror backar och att de ska försöka samsas med Centerpartiet som har en helt annan syn på miljöfrågorna.

Det mest spännande med deras svar på min artikel är att jag nämnde Miljöpartiet vid namn en gång i artikeln och just detta har de inte kommenterat. Jag skrev: ”Den senaste rapporten från klimatpolitiska rådet (2021) sågar regeringen för att våra utsläpp minskar för lite. Sveriges regering där Miljöpartiet har posten som miljöminister misslyckas. Utsläppen minskar alldeles för lite för att nå regeringens mål om noll nettoutsläpp 2045. Det är inte konstigt att det krävs Moderat miljöpolitik!”

Det hade varit intressant om de hade kommenterat detta för det är viktigt att komma ihåg att just nu sitter Moderaterna i opposition i riksdagen, men det är faktiskt Miljöpartiet som har posten som miljöminister, och det förpliktar. Då duger det inte att klaga på andras politik eller beskylla andra partier för brist på politik, utan det gäller att visa handlingskraft och göra något själva!

När det gäller sakfrågorna så påpekar Agneta Niklasson och Birgitta Rydhagen att fossilfri stålproduktion redan pågår. Men den stora klimatnyttan får vi först när Sverige kan exportera den tekniken till de stora stålproducerande länderna. Därför måste vi underlätta för Svenska företag så detta kan ske.

De nämner vidare att omställningen till elbilar går så fort nu och då undrar man vad gör Miljöpartiet för att underlätta för människor att byta till elbil? Hur är det med till exempel laddstolpar? Moderaterna däremot hade med stora summor i sin budget för att bygga ut laddstolpar i hela Sverige.