Medevi – kulturarvet som glömts bort utav Motala

Det är ofta, som personer som frågat vart jag bor, känner igen namnet Medevi brunn. De replikerar ofta med något som ”där har jag firat midsommar”, ”Där spelade jag fotboll som barn” eller ”vi var alltid där hos vänner och badade och hade kul”.

"Idag ligger orten Medevi helt mörklagd efter att gatlyktorna gått sönder och reparationskostnaderna gör att det inte är värt att reparera dem" skriver insändarskribenten.

"Idag ligger orten Medevi helt mörklagd efter att gatlyktorna gått sönder och reparationskostnaderna gör att det inte är värt att reparera dem" skriver insändarskribenten.

Foto: Victor Berlin

Insändare2021-09-24 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men få verkar tänka på hur illa det är vid Medevi just nu, det verkar som att Motala glömt bort att lyssna in denna del utav kommunen och lever istället på minnet av dess fornstora dagar.

Idag ligger orten Medevi helt mörklagd efter att gatlyktorna gått sönder och reparationskostnaderna gör att det inte är värt att reparera dem. Idag ligger området isolerat från det fibernät som ständigt byggs runtom i kommunen och detta trots att närliggande områden runt Medevi har redan fått tillgå till fiberutbyggnaden. 

Idag är trafiksituationen skrämmande för den som bor i Medevi; med en hastighetsbegränsning på 50 km/h på sommaren (då flertal sommargäster vistas där), men 70 km/h på vinterhalvåret (då endast de som bor året om i Medevi vistas däri). Tänk er: ingen trottoar, ingen gatubelysning och en trafiksituation där bilisterna håller åtminstone en hastighet på 70km/h när de kör.

Jag är orolig för samhället i Medevi. Orolig inte minst för det jag ser i orten, men också orolig för det jag hör och läser om kring den redan hårt olycksdrabbade riksväg 50 som går precis utanför Medevi och binder ihop denna del utav kommunen med resten utav Motala. Som Medevi-bo måste du, mer eller mindre, åka på riksväg 50 dagligen. Jag befarar att denna redan hårt trafikerade väg i samband med dess ombyggnation kommer medföra att än mer trafik (och tung sådan) väljer den och därmed försvårar än mer trafiksituationen däri.

Missförstå mig rätt här, jag har inget emot ombyggnaden av riksvägen, det är okej. Men övriga delar utav samhället måste utvecklas i samma utsträckning. Ta som exempel avsaknaden av cykelväg längst med riksväg 50 (och egentligen mer eller mindre samtliga vägar i Motala kommun utanför Motala tätort). 

Tänk om kommunen tillsammans med staten kunde samverka för att bygga ut samhällsnätet i form av belysning och cykelväg i liknande takt som bilvägar byggs och rustas upp? Tänk er om vi kunde få ett separat cykelled som går från nordvästra kommundelen i Västanvik, förbi Medevi och Nykyrka och som däri band ihop hela området med tätorten Motala? Det vore i min värld en verklig satsning på kommunikation och infrastruktur, något som behöver åtgärdas i en hel del områden av vår kommun.