Med ett blomstrande Motala centrum i sikte

Efter ett minst sagt kämpigt år i pandemins tecken är det nu viktigt att lyfta blicken och se vad vi med gemensamma krafter kan göra för att skapa ett levande Motala centrum med en välkomnande och inspirerande stadsmiljö.

"Att enbart tro att ett bilfritt Motala Centrum ska vara grundbulten i ett pånyttfött centrum anser vi vara naivt och felaktigt" skriver handlare i Motala i ett debattinlägg.

"Att enbart tro att ett bilfritt Motala Centrum ska vara grundbulten i ett pånyttfött centrum anser vi vara naivt och felaktigt" skriver handlare i Motala i ett debattinlägg.

Foto: Victor Berlin

Debatt2021-02-25 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett debattinlägg utifrån artikeln "Utspelet: Ta bort parkeringar i Motala centrum" 27/1.

Vi företagare inom handelssektorn välkomnar självklart fler bostäder och verksamheter i Motala Centrum, men inte på bekostnad av tillgänglighet. För oss innebär ett blomstrande centrum bland annat en stadsmiljö där trafikanter kan mötas på ett säkert vis, oavsett färdsätt. Vi anser att tillgänglighet och ett rikt välskyltat parkeringsutbud är en nödvändighet för att driva våra verksamheter.

Att enbart tro att ett bilfritt Motala Centrum ska vara grundbulten i ett pånyttfött centrum anser vi vara naivt och felaktigt. Vi hävdar å det bestämdaste att en ökad inflyttning är avhängt ett varierat utbud av butiker och restauranger. Idag råder en tuff situation för oss handlare i centrum med kraftiga restriktioner och en stadigt ökad e-handel. Om förtätningen av bostäder kommer att ske på mark som idag erbjuder parkering utan att dessa ersätts med nya kommer det att vara ett hårt slag mot en redan utsatt näring. Vi anser att det är minst lika viktigt att lyssna på oss lokala företagare som att lyssna på en tidigare Motalabos visioner. Motala Centrum är varken Kullagatan i Helsingborg eller Kungsgatan i Stockholm.

Ett blomstrande centrum är för oss även ett livfullt torg. Vi har vid ett flertal tillfällen bidragit med vår kunskap i olika dialoger för att skapa en ny typ av mötesplats på Stora Torget i Motala. Storslagna planer och visioner har presenterats men sedan dess har det varit stiltje. Vi upplever nu att både ambitionen och medel saknas.

Vi vill hjälpa till att utveckla Motala Centrum så att det blir en del av motalabornas naturliga mötesplats.

Handlare i Motala Centrum