Lalandias etablering ger hela Motala energi

Idrottens föreningsliv är en av de viktigaste funktionerna i vårt samhälle. Våra föreningar engagerar hela kommunen.

"Det potentiella samarbete vi ser mellan föreningslivet och Lalandia skulle gynna hela kommunen och Östgötaregionen" skriver insändarskribenterna.

"Det potentiella samarbete vi ser mellan föreningslivet och Lalandia skulle gynna hela kommunen och Östgötaregionen" skriver insändarskribenterna.

Foto: Peter Calén

Insändare2021-11-30 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med bred idrottsverksamhet sätter vi Motala i rörelse. Vi motverkar stillasittande, utanförskap och segregation och skapar verklig samhällsnytta för alla. Från de yngsta till de äldsta så skapar vi något fantastiskt – livskvalitet. Motala och Östergötland möts upp i positiva sammanhang tack vare idrotten. Den folkhälsa som vårt föreningsliv bidrar till ger energi i samhället och besparar oss lidande och samhällskostnader.

Föreningslivet drivs samtidigt mestadels av ideella krafter och för att väcka och underhålla det engagemanget krävs satsningar och nytänkande. De senaste åren har föreningslivet i Motala sett fram emot en välkommen förändring. Att äntligen få en partner och motor, som vi ofta har saknat, för att kunna utveckla våra föreningar och evenemang. 

Lalandias etablering skulle innebära ett ökat engagemang, större möjligheter till aktiviteter och förbättrade förutsättningar sett till arenor, boende, tävlingar, matcher och samarbeten. Lalandia har redan kommunicerat att man både tror på och vill satsa i Motala, inte enkom på sina egna affärsverksamheter utan även på att bli en del i den helhet som vi lokala föreningar representerar. Det potentiella samarbete vi ser mellan föreningslivet och Lalandia skulle gynna hela kommunen och Östgötaregionen.

Med bestörtning såg vi det negativa beskedet från Mark- och miljödomstolen rörande Lalandias etablering. Det är inte vår roll att gå in i detaljerna rörande beslutet. Däremot kan vi med denna insändare visa på vikten av Lalandias etablering. För våra föreningar. För Motala. För Östergötland. 

Det är avgörande att se helheten av vad denna etablering kan innebära för kommunens sociala miljö i stort. Varamobaden är Motalas motor för turism och en självklar plats för etablering av denna typ av turistanläggning. Vi hoppas att lösningar går att finna för att realisera projektet i närtid.
 
Vi vill avslutningsvis ge en eloge till alla goda krafter som drivit detta projekt i den riktning man har gjort och vi vill ge er vårt största stöd i ert fortsatta arbete.
 

Motala AIF Fotboll, Joakim Ljungqvist 

Motala AIF Cykel, Mathilde Egnell 

Motala AIF Ishockey, Stefan Svärd

Motala AIF Orienteringslag, Thomas Svensson

Vätternrundan, Oskar Sundblad

Solfjäderstaden Innebandyklubb, Lasse Haak 

Motala Simsällskap, Johanna Sjögren 

Motala Tennisklubb, Mathias Bentzer 

Motala Ryttarförening, Paulina Jonsson  

Motala Golfklubb, Ditte Persson Lindell 

Motala Frisksportklubb, Marie Ziemke Larsson 

Västers Bordtennisklubb, Daniel Ellerman 

Motala Segelsällskap, Maria Nilsson 

Piraterna Speedway, Thomas Wahlström 

IFK Motala Bandyklubb, Bo Ribers