Heltid som norm riskerar slå familjer i spillror

Jag vet flera före detta anställda i Motala kommuns äldreomsorg som har blivit uppsagda av personliga skäl, utbrända från topp till tå på grund av ohållbara schemaperioder tack vare heltid som norm och sparkrav 24/7, skriver insändarskribenten.

Insändare2021-07-27 08:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill hissa en varningsflagga för heltid som norm i Motala kommun, som skrevs om den 14 maj. Då det kan kosta mer än vad det smakar för de anställda när arbetsgivaren inför heltid som norm. Jag talar utifrån egen erfarenhet, då min lilla enhet har haft heltid som norm i många år. Kommentaren "Vill man jobba heltid får man ta ett taskigt schema!" fick man till svar från chefs- och politikerhåll när man ifrågasatte korta och ohållbara schemaperioder med för lite tid för återhämtning, jobb varannan helg, fler delade turer och så kallade resurspass på schemat, eftersom att arbetsplatser som inför heltid som norm får överbliven tid. 

Detta innebär att man inte bara ska finnas tillgänglig på sin arbetsplats, utan i hela kommunen. Och eftersom att du är så professionell får du inte gå bredvid för att få ett hum om hur du ska bemöta eller stötta demenssjuka. Nej, utifrån din profession som undersköterska ska du ha insikt och kännedom om allt och alla, via deras genomförande planer. Det är svårt att sätta sig och gå igenom allas individuella vårdplaner när bemanningen är så slimmad att det inte går att klämma in mer på dagordningen, ens med ett skohorn. Detta skapar oro och stress hos "stolta undersköterskor i Motala kommun". 

Jag vet flera före detta anställda i Motala kommuns äldreomsorg som har blivit uppsagda av personliga skäl, utbrända från topp till tå på grund av ohållbara schemaperioder tack vare heltid som norm och sparkrav 24/7. Och tyvärr ser det inte ut att bli någon ljusning i framtidens äldreomsorg. Citerar MVT 7/7 "I Motala pågår ett omfattande arbete med heltid som norm. Från politiskt håll sätter man stor tilltro till insatserna. Äldreomsorgen är en av de delar där arbetet med heltid som norm påbörjats". Citerar några rader från Kommunals ordförande Tobias Baudins Facebookinlägg 29/2 "Utbrändhet, ett liv i spillror och ett familjeliv som inte länge går att hålla ihop. Så beskriver medlemmarna effekterna av s.k. hälsoschema.".

Hälsoschema är mer regel än undantag när arbetsgivarna inför heltid som norm, vilket arbetsgivarna ursäktar sig med för att kunna lösa bemanningen för heltidschema. Bakgrunden till hälsoschema är givetvis pengar. Det är ett schema som kommunerna har kommit fram till för att få så lite personal som möjligt att göra så mycket som möjligt på minsta möjliga tid. Hopkokat av konsulter bakom ett tangentbord utan någon som helst tanke på personalens välbefinnande, då syftet är att spara pengar till verksamheten. Alliansen som är ute på sparturné lär knappast skjuta till pengar och lösa heltidsarbete som norm utan att slå familje- och arbetsliv i spillror.