Detta är ett annonssamarbete

Priset på mat skenar – här är varorna som ökat mest

29 april 2022 16:28

Det har nog inte undgått någon att priset på vissa matvaror ökat i rekordfart under 2022.

Men vad beror det på – och vilka varor är det som ökat mest?

Vi har hela listan!

Prisökningen på många matvaror som drabbat den svenska konsumenten under 2022 har flera olika förklaringar.

I vissa fall kan det handla om dåliga skördar och i vissa fall om höjda kostnader för el och energi. I många fall påverkar också hur långt en produkt måste färdas priset – med tanke på den stora höjningen i priset på drivmedel.

Oroligheterna i Europa är också något som påverkar läget. Sedan Rysslands invasion av Ukraina måste många leverantörer undvika landvägen över Ukraina och i stället ta färjan. Det är något som gör att priserna ökar.

Så kan du spara pengar när matvarorna blir dyrare

Det finns många tips för hur man kan spara pengar i matbutiken – och du har säkert hört dem alla. Handla inte hungrig, köp storpack och frys in, köp varor med kort datum och så vidare.

Men det finns också knep du kan ta till för att sänka din totala månadskostnad – och få mer pengar över till mat.

Via Advisa kan du nämligen samla lån för att få en billigare månadskostnad. Vi jämför kostnadsfritt erbjudanden från flera olika banker så att du kan få det med lägsta möjliga ränta. Ett enkelt sätt att skaffa sig extra hundralappar i plånboken varje månad.

Hela listan – matvarorna där priset ökat mest

Under våren visade statistik från SCB att priset på många varor ökat explosionsartat. Här är de som ökat mest. Siffrorna kommer från SCB:s konsumentprisindex och gäller för mitten av mars 2022. Ökningen är jämfört med samma tid förra året.

Kaffe

Priset på kaffe är 29,5 procent dyrare än i fjol. Det har nog inte undgått någon koffeinist och det har blivit en riktig snackis.

Prisökningen beror på missväxt och frostnätter i Brasilien samt dyrare transporter.

Tomater

Priset på tomater har ökat nästan lika mycket, 29,4 procent. Tomater som säljs i Sverige under vinterhalvåret odlas med konstgjord värme – och när elpriserna skenat gör det också skillnad i slutpriset.

Päron

Päron har ökat i pris med 24,8 procent. Ofta med matvaror som odlas beror priset på tillgång och efterfrågan, och dåliga skördar kan göra att priset höjs.

Vitkål

Priset på vitkål har ökat med 24,7 procent, vilket lär bero på liknande sak som med päronen.

Färsk lax

Priset på färsk lax har ökat med 21,2 procent. Det beror inte bara på dyrare transporter utan även att uppfödningen av laxen blivit dyrare.

Övriga matvaror som ökat mycket i pris

Honungsmelon, 20,6 %

Apelsiner, 16,8 %

Salladskål, 15,3 %

Djupfryst frukt & bär, 13,5 %

Grovt bröd, 12,1 %

Matvarorna som minskat i pris

Det kan såklart verka deppigt att allt blivit dyrare, men det stämmer faktiskt inte riktigt. Enligt SCB:s siffror finns det faktiskt en del varor som sjunkit i pris också.

Bland de som toppar listan finns bland annat purjolök och avokado, som minskat med 45 respektive 21,3 procent!

Även lättöl, äpplen och blomkål har blivit billigare. Kanske läge att lägga om kosten lite för en billigare matkasse?

från

Advisa.se