Detta är ett annonssamarbete

Hårdare regleringar: Ändå går det bra för Sveriges betting- och spelindustri

25 mars 2022 10:40

Trots allt hårdare statliga regleringar tar Sverige och norden ledningen i den så kallade iGaming-industrin. Trendmässigt är det framförallt spel eller betting på fotboll och e-sport som sticker  ut.

Framkantserbjudanden som bitcoin-lotterier och andra blockchain-understötta spel gör givetvis sitt i att driva upp kredibiliteten för den svenska och nordeuropeiska spelmarknaden, och dess erkända framgång. Men de mer innovativa tillslagen till trots så är det framförallt satsning på säkerhet, den välutbyggda digitala infrastrukturen, samt anpassningen till mobila enheter som ligger till grund för att spel- och bettingindustrin går bra i Sverige. Utbudet av välkurerade guide- och hjälpsidor likt https://bettingsajter.se/ bidrar också. 

Spel- och bettingbolag går utanför Sverige

Spelbolagen förhåller sig mestadels dock kritiska till den svenska Spelmyndigheten eller de regleringar som läggs både tillfälligt och permanent. Till exempel genom att stoppa aggressiva spelannonser med ny lag. Även om bolagen är positiva till restriktionerna som förebygger och dämpa effekterna för individer som lider av spelberoende. 

Kritiken bygger på att de regleringar som kommer enbart kan gälla spelbolag med svensk spellicens. Det finns, än så länge, således, inget som hindrar svenska spelare från att springa över på utländska sidor om de slagit i insättningstaket eller vill runda sin spelpaus-registrering. Läs mer om begränsningarna här: https://www.fokus.se/natives/spelbolagens-krav-till-regeringen-slopa-spelrestriktionerna/.  

Att det ändå går bra för den svenska spel- och bettingindustrin beror delvis på att bolagen gjort sina tjänster och spel tillgänglig på en internationell marknad, men också för att spelsidorna och tekniken i Sverige är bra.

Bettingtrenden på e-sporten är här för att stanna

Under pandemin har framförallt bettingen på dom digitala sporterna eller e-sporterna tagit fart. Populariteten för detta är något som de flesta bedömare inte tror kommer att avta. Framgången har fått spelbolagen att satsa ytterligare på just den här sektorn. Det betyder att allt fler möjlighet att vadslå på spel som Counter Strike kommer att öka - både rörande utbudet av bettingprodukter och antalet spelevent som går att betta på.

Betting på fotbollen - fortsatt nummer 1

En annan nygammal trend är sportsbettingen på fotboll. Fotboll är och förblir den mest populära sporten att betta på i Sverige. När svenska vadslagare inte spelar på Allsvenskan spelar de på den engelska ligan, Premier League, den spanska ligan, La Liga, eller den italienska ligan, Serie A. Allra populärast förblir dock Allsvenskan och engelska ligan. Det finns historiska förklaringar till det som går tillbaka till tiden för stryktipsets tillblivelse. 

Dagens möjligheter att betta i realtid på fotbollsmatcher hjälper till att hålla fotbolls-vadslagningen på en fortsatt topposition.

Övriga Norden

Hack i häl med Sverige kommer Finland och Danmark. I Finland omsätter iGaming-industrin 2 biljoner euro per år, varav mestadels går rakt in i den finska stadskassan via skatteinbetalningar. I utbyte har spel- och bettingaktörerna i Finland fått en mer återhållsam spelreglering att förhålla sig till. I Finland finns en trend för så kallade konto-lösa spelsajter. Kontolösa spel- och bettingsidor betyder att spelaren kan komma igång fortare utan registrering. Spelaren behöver således inte registrera sig innan hen kan börja betta.

I Danmark utgör iGamingen, där uttryckligen såväl kasino som sports-betting ingår, en omsättning på 600 miljoner per år. En stor del av den danska tillväxten ligger på mobilsidan.

 

Från

Bettingsajter.se