En robust barnomsorg kräver tid och åtgärder

Det är viktigt att kommunal verksamhet granskas och att varje skattekrona används klokt. Befogad kritik är välkommen – men den måste vara rättvis och sann.

"Alla, såväl barn som vårdnadshavare och personal måste kunna känna sig trygga" skriver debattskibenterna.

"Alla, såväl barn som vårdnadshavare och personal måste kunna känna sig trygga" skriver debattskibenterna.

Foto: Katarina Hydén

Insändare2021-04-11 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tobias Josefsson är i sin ledare 7/4 kritisk till att kommunen stänger det så kallade ”nattis” för att göra en total omstart av verksamheten ”från mitten av maj till slutet av september”. Detta är inte korrekt:

Verksamheten är stängd till slutet av augusti och inget annat. Det är en hel månad mindre stängning än den Josefsson kritiserar. 

”Beskedet kom lite drygt en månad innan det träder i kraft” skriver han. Det är heller inte korrekt:

Föräldrarna fick beskedet två månader i förväg och ett uppföljande brev har gått ut en tid därefter. 

Josefsson tar heller inte hänsyn att nattis ändå kommer att vara stängd under juli månad vecka 27-30, precis som i våra grannkommuner. Att vi valt att ”pausa” i anknytning till juli-stängningen har att göra med att de allra flesta arbetstagare kan ta ut sin semester under den perioden, vilket gör att det återstår dryga två månader att lösa sin omsorg. 

Det är också den tid som förvaltningen har på sig att lösa omstarten av nattis. Barnomsorg är ingen ”quick fix” – för att få en mer robust verksamhet så krävs flera åtgärder varav några är tidskrävande.

I den risk- och konsekvensanalys som genomfördes i samband med utvärderingen av nattis efter 1,5 års verksamhet upptäcktes ett antal brister som behöver åtgärdas för att kommunen ska kunna garantera en säker miljö. Alla, såväl barn som vårdnadshavare och personal måste kunna känna sig trygga. 

Kommunens arbetsgivaransvar och arbetsmiljöansvar är långtgående. Enligt barnkonventionen ska barnets bästa vara vägledande. För att kommunen ska leva upp till alla krav krävs flera åtgärder, bland annat behöver verksamheten flyttas. Även Josefsson konstaterar att flytten är motiverad och att de nya lokalerna är rimliga.

Det är viktigt att komma ihåg att kommunen inte är skyldig att erbjuda omsorg på obekväm tid, men ändå har politikerna beslutat införa detta. Ett tiotal vårdnadshavare har visat intresse, vilket visar att verksamheten fyller ett behov. En enig kultur- och utbildningsnämnd har fattat beslut om fortsatt verksamhet trots de svårigheter som kommer av kommunens litenhet, den ryckiga efterfrågan, svårigheten att hålla kontinuerlig personal, olika barns olika behov och så vidare.

Beslutet förutsätter att kommunen ges ett rimligt utrymme att åtgärda de brister som identifierats. Den 1 september är det datum som förvaltningen kan garantera, men blir vi klara före dess kommer vi att öppna i förtid. Vi förstår att den tillfälliga stängningen kan leda till bekymmer för våra vårdnadshavare och beklagar detta, men hoppas kunna erbjuda ett betydligt bättre nattis till hösten.

Läs mer om