Siegfried ska ta med sig kunskap hem

El Sistema-elever och andra elever på Kulturskolan i Motala har just nu långväga finbesök. Siegfried Mwanzali från Kenya besöker Motala under två veckor.

15 februari 2019 05:00

El Sistema är en modell för musikundervisning som Motala har arbetat med sedan 2014 och Siegfried Mwanzali berättar att den även används i Kenya.

– Mitt huvudsyfte är att se hur El Sistema-undervisningen bedrivs här. El Sistema introducerades i Kenya i slutet av 2017. Så det är ganska nytt.

Detta är Mwanzalis andra Sverigebesök och hans intryck av El Sistema i Motala är så här långt mycket positiva.

– Det är verkligen jättebra. Vi brukade ha lite svårigheter med El Sistema i Kenya, men så kom jag hit och såg att "åh, det här landet gör det på ett lätt sätt".

Siegfried Mwanzali kommer att introducera detta arbetssätt när han kommer hem. Mwanzali lär nämligen ut musik till barn i ett center.

Han tycker att Motala är en "jättebra stad".

– Det är en stor stad men det är inte så mycket folk.

Under sin tid i Sverige har han bland annat passat på att ta en skidtur.

– Jag älskade det!

Siegfried Mwanzali är nu inne på den andra och sista veckan på detta sitt andra Sverigebesök, ett besök där han har varit i Motala hela tiden, förutom ett besök i Åtvidaberg förra helgen.

Fredrik Andersson, lärare på Kulturskolan i Motala, berättar att Kulturskolan har skickat ner instrument till Kenya några gånger och så småningom fick man höra att även Kenya skulle börja med El Sistema-undervisning, något som ju redan fanns här och bedrivs av Kulturskolan.

– Så det är kopplingen mellan oss, säger Fredrik Andersson.

I somras besökte en lärare från Motala Kenya i två veckor, bland annat för att lära ut gitarr och andra stränginstrument och utbytet kommer att fortsätta.

– Han är här för att lära från oss, men det är också mycket intressant och lärorikt för oss, säger Fredrik Andersson.

Kulturskolan i Motalas El Sistema-undervisning bedrivs bland annat på Mariebergsskolan så Siegfried Mwanzali var därför med när barnen där undervisades. När tidningen också är där har det blivit dags för en lektion med barn i årskurs 2 som har musikundervisning där de spelar olika stråkinstrument. Under lektionen lärde Mwanzali ut hälsningssången "Jambo" (hej) på swahili till barnen och de sjöng entusiastiskt med i den.

Siegfried Mwanzalis Motalabesök handlar inte enbart om El Sistema. Han träffar exempelvis även Kulturskolans brasselever.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Wickström

Ämnen du kan följa