Så ska Östgötateatern möta krisen

Nedlagda föreställningar, uppskjutna föreställningar och digitala satsningar är innehållet i Östgötateaterns handlingsplan.

Efter beslutet av Scenkonst Öst, där Norrköpings symfoniorkester, Östgötateatern och Ung scen/öst ingår, om att ställa in alla publik verksamhet under våren, presenterades på torsdagen en handlingsplan på Östgötateatern för att möta den krisartade situationen i spåren efter Coronapandemin. För de stora produktionerna innebär det att  musikalen Lizzie läggs ner helt och hållet.

–  Vi bedömer inte att vi har möjlighet att filma och sända den föreställningen och vi har heller inte de rättigheterna. Det är förstås jättetråkigt. När det gäller Rampfeber så kämpar vi fortfarande för att kunna ge den föreställningen i Linköping  men det finns väldigt många frågetecken där, säger Östgötateaterns chef NIls Poletti.

Den pågående turnén av landsbygdsatsningen Bygdens Söner flyttas helt till våren 2021 istället. Ung Scen/Östs klassrumsturnéer ställs in helt under våren och samma gäller flera av de mindre föreställningarna som varit planerade. Annat, som föreställningen Dumar om och med somaliska kvinnor, görs om till filmprojekt istället.

Några personalneddragningar är inte planerade i dagsläget.

– Verkstad och kostym jobbar vidare med hösten så det påverkar inte våra tillverkande avdelningar. Det är stor press på marknadsavdelningen och ledningen i en sån här situation men för skådespelarna handlar det nu om att de ska hitta andra sammanhang, tänka digitalt och hitta på saker. Där är kreativiteten stor.

– Vi går igenom alla avtal vi har och måste försöka att ta det ansvar vi har och göra rätt i alla led, säger Nils Poletti.

Han beskriver situationen som "biblisk".

–  Det har varit allt från blixtar från himlen, till elsaneringar, arbetsmiljöverket och nu en global pandemi. Jag känner mig lite som farao.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa