Plötsligt händer det, sen aldrig igen. Aldrig någonsin, menar scenpoeten Bob Hansson. Han är vag som dimma inför det stundade uppträdandet på Övralid. Lojalitet till rummet, kallar han det.

– Det är farligt med förutfattade bilder. Jag kanske känner mig som eld idag men om jag planerar utifrån det riskerar jag att behöva fejka en eld på lördag. Som bäst blir det när jag fattar alla beslut i stunden, på plats utifrån det unika uppträdandet, förklarar Bob Hansson.

Problemet med förhandsintervjuer, fortsätter Hansson, är att han i bästa fall vet vad som ska hända först efteråt.

Artikelbild

| Musikern Erik Gärdefors från bandet Grift bjuder på en av få avskalade solospelningar.

– Men ambitionen är besökarna får en av de bästa kulturupplevelserna någonsin. Ibland når jag målet, ibland inte.

Vad är bakgrunden till din kommande visit?

– Jag blev tillfrågad.

Kan du tacka ja till alla förfrågningar?

– Nej, speciellt inte sommartid.

Just det obestämda inför uppträdandet är vad som lockade mest. Hansson har ingen tidigare relation till varken platsen eller Verner von Heidenstam. Allt han vet, är att författaren från Övralid är bland de största och att naturen omkring är vacker.

– Det ska bli superspännande. Ofta brukar man kunna gissa vad man ska uppleva, men nu har jag ingen aning, säger Hansson.

Spciellt nyfiken är han på mötet med musikern Erik Gärdefors, också känd från bandet Grift, som kommer göra en akustisk solospelning.

– Han spelar inte lyra, han sjunger inte ens corneliskt. Väldigt oväntat.

Nyfikenhet och spänning verkar vara det genomgående temat, även på musiksidan. Erik Gärdefors har liksom Hansson ingen djupare relation till Heidenstam, mer än att han uppskattar vissa av de mer ödmjukt skrivna dikterna i samlingen Nya dikter. Han nämner Månljuset och Sovande gårdar som exempel.

– Annars kan jag tycka att det är väldigt svårt att förhålla sig till hans sätt att se på människan och världen i stort.

Och vad har du för tankar om Bob Hansson?

– Jag har faktiskt aldrig läst något av honom, så det ska bli en intressant upplevelse att få höra honom.

Vanligtvis rör sig Gärdefors i en stor och mörk ljudbild med folkliga inslag, men spelningen på Övralid kommer bli något annorlunda. Det är en av få tillfällen han valt ut för att, ensam, förmedla avskalade och intima tolkningar av Grifts låtar.

– Räkna med en stillsam spelning, men med mycket nerv och vemod, säger Gärdefors.