Pjäs om apartheid får Skandinavienpremiär

9 oktober 2019 13:21

Den afrikanska klassikern "Woza Albert!" har aldrig tidigare spelats i Skandinavien. Men nu sätter Josette Bushell-Mingo upp den politiska satiren. Det blir också den konstnärliga plattformen The National Black Theatre of Swedens första teaterproduktion.

Pjäsen handlar om att Jesus kommer tillbaka till jorden under apartheidregimen. Men hans budskap om rättvisa och fred går inte hem hos den vita makteliten. Pjäsen spelades för första gången 1981 på Market Theatre i Johannesburg, en av de viktigaste teaterscenerna i Afrika. Två år tidigare improviserades den fram av skådespelarna Percy Mtwa och Mbongeni Ngema.

I dag ses den som en av de viktigaste pjäserna från apartheidtiden och spelas fortfarande flitigt.

"Än i dag lever spåren efter apartheid kvar i Sydafrika. Att sätta upp pjäsen visar på fortsatt solidaritet med människorna där. Här i Sverige är det en fortsatt kamp för människor med afrikansk härkomst att leva och existera under jämlika förhållanden, säger Bushell-Mingo i ett pressmeddelande.

Richard Sseruwagi och Aurelia Dey spelar i pjäsen, som framförs på svenska, engelska och xhosa. Den får premiär 9 december på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT