Den underlägsne reser sig och når toppen. Det är klassiskt. Men vad sker om underdogen, låt säga Rocky Balboa, i stället för att slå sig fram mot mästarbältet, börjar svinga mot den som äger berättelsen om honom?

Den frågan är central i "Rocky – förlorarens återkomst" som i sommar premiärspelas i Sverige, på Teatern under bron i Hornstull i Stockholm.

Konstnären är ofta väldigt intresserad av underdogen, men vad händer om underdogen vänder sig mot dig och tar makten? Man kan säga att det är en rannsakan, ett nedslag i samtiden. Och som bas har man underdogen Rocky från filmen "Rocky", säger regissören Maria Blom, som bland annat är känd för debutfilmen "Masjävlar" (2004).
Artikelbild

| Maria Blom blev förvånad när hon fick frågan om att regissera pjäsen.

Självkritisk utgångspunkt

Maria Blom blev förvånad när hon fick frågan om att regissera pjäsen.

Det är en typ av pjäs som jag inte brukar få förfrågan om. Det brukar gå till andra, oftast köttiga manliga regissörer. Så det är många saker som är roliga med den här pjäsen. Också att man har gett rollen i pjäsen till en kvinna, så var det inte i ursprungsversionen, säger Maria Blom.

Guldbaggebelönade Sofia Ledarp spelar i denna monolog en privilegierad skådespelare som rannsakar sig själv. En självkritik som inte bara riktas mot konstnären, utan också mot samhället i stort och kanske framförallt mot de privilegierades användning av och ansvar för begreppet förlorare.

Artikelbild

| Sofie Ledarp gör rollen som en privilegierad skådespelare som rannsakar sig själv.

Vad är en förlorare? Anser sig förloraren vara en förlorare?, säger Sofia Ledarp.
Ja, vem utser förloraren?, säger Maria Blom.
Artikelbild

| "Rocky – förlorarens återkomst" är den första pjäsen som Sofia Ledarp och Maria Blom gör tillsammans.

Skiftande perspektiv

"Rocky – förlorarens återkomst" är skriven av den danske dramatikern Tue Biering och hade urpremiär i Danmark 2017. Både Maria Blom och Sofia Ledarp ser pjäsens skiftande perspektiv som dess styrka.

Tue är en vit medelålders man och här vrider han och vänder på sig själv och sin position i samhället, säger Maria Blom.

Publiken ska göra detsamma.

Det kan vara lätt att sätta sig över andra, att tycka synd om dem och känna att man vet bäst, säger Sofia Ledarp och fortsätter:
Är det mitt eget tyckande eller tycker jag som en massa tycker. Man måste fråga sig själv: Vem är jag och vad tycker jag om saker och ting? Och vad har jag för ansvar?

"Rocky – förlorarens återkomst" har premiär den 16 augusti.